Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 23 mei

Fryslân, 23-05-2008 o Politieberichten van donderdag 22 mei 07.00 uur t/m vrijdag 23 mei 07.00 uur.

Drachten: aanhoudingen in verband met brandstichtingen
De politie heeft de afgelopen week een 23-jarige en twee 19-jarige inwoners van Drachten aangehouden op verdenking van brandstichting. De politie was een onderzoek gestart naar aanleiding van verschillende coniferenbranden in de wijk Folgeren. Dinsdag werd omstreeks 00.30 uur de 23-jarige verdachte op de Wetterwille op heterdaad betrapt en aangehouden door een surveillerende politieman in burger. De twee andere verdachten werden in de dagen daarop aangehouden. Zij hebben allen bekend de afgelopen weken een aantal coniferenhagen in brand te hebben gestoken. Als motief voor hun daden gaven ze op verveling of sensatiezucht. De twee 19-jarige verdachten zijn na verhoor op vrije voeten gesteld. De oudste verdachte is in de loop van donderdag in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: aanhoudingen woninginbraken en autodiefstallen De politie heeft de afgelopen weken zes verdachten aangehouden op verdenking van onder meer woninginbraak. De aanhoudingen vonden plaats naar aanleiding van een onderzoek dat was opgestart in verband met een aantal woninginbraken gecombineerd met autodiefstallen. In Leeuwarden werd daarvoor een onderzoeksteam gevormd door het rechercheteam van Leeuwarden e.o. en de Noordelijke Recherche Eenheid. Dit onderzoek leidde eind maart en april 2008 tot twee doorzoekingen van woningen in Leeuwarden en de aanhouding van zes verdachten in de leeftijd van 50, 30, 19, 19, 18 en 17 jaar oud en woonachtig in Leeuwarden en Franeker. Zij worden verdacht van diefstal en heling. Van de aangehouden verdachten werden drie in bewaring gesteld door de
rechter-commissaris. Bij de doorzoekingen is een grote hoeveelheid goederen afkomstig van diefstal en heling in beslag genomen, zoals flatscreen tvs, computers, laptops, sierraden, gsms,
geluidsapparatuur, navigatie middelen, digitale cameras, fietsen, scooters, gereedschappen, geld, etc. Van deze in beslag genomen goederen kon grotendeels op basis van gedane aangiften worden aangetoond dat deze van diefstal afkomstig waren. Door het rechercheteam werden hiermee in totaal 21 zaken opgelost, gepleegd in de periode van mei 2007 tot en met maart 2008 in Leeuwarden, Snakkerburen, Goutum en Sneek. De waarde van de buit, weggenomen goederen en voertuigen en de aangerichte schade bedroeg ongeveer 150.000 euro. De weggenomen voertuigen en een gedeelte van de buit aangetroffen bij de verdachten konden worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Leeuwarden: aanhouding verdachte brandstichtingen
De politie heeft een 39-jarige Leeuwarder aangehouden die verdacht wordt van een flink aantal brandstichtingen. De recherche startte in maart van dit jaar een onderzoek waarbij de man in beeld kwam doordat hij betrokken was bij twee autobranden bij zijn werkgever. Beide voertuigen brandden daarbij geheel uit. Verder onderzoek leerde dat de man verdacht wordt van betrokkenheid bij 13 branden sinds 1996 in Leeuwarden, Sneek, Wolvega en Bakkeveen. Het betrof voornamelijk autobranden, branden in schuurtjes en in februari 2008 een brand in een woning in Sneek. Deze woning brandde gedeeltelijk uit en werd als gevolg daarvan onbewoonbaar. De totale aangerichte schade bij de diverse door de verdachte aangestoken branden bedraagt meer dan 125.000 euro.De verdachte is inmiddels voor de rechter-commissaris geleid en in bewaring gesteld.

Noardburgum: crossfietser over de kop
De politie heeft woensdagavond assistentie verleend bij een ongeval op een terrein aan de Westersingel. Een 38-jarige inwoner van Hurdegaryp was daar met zijn crossfiets over de kop geslagen en buiten bewustzijn geraakt. Hij werd met waarschijnlijk een hersenschudding per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Heerenveen: fietser gewond
De politie heeft donderdagmorgen assistentie verleend bij de afhandeling van een ongeval op de Veensluis. Een 50-jarige fietser was daar op een auto gebotst, die achteruit een oprit van een woning af reed. De bestuurder van de auto, een 62-jarige inwoner van Heerenveen, had de fietser niet aan zien komen. De fietser werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht. De politie wil nog graag in contact komen met getuigen van het ongeval, met name met een andere fietser die vanaf de overkant van de weg het ongeval zag gebeuren. Hij, maar ook andere eventuele getuigen, worden verzocht via 0900 8844 contact met de politie op te nemen.

Sneek: inbraak bouwkeet
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bouwkeet op een bouwplaats aan de Meeuwenlaan. In de nacht van woensdag op donderdag werd van de keet een ruit vernield, waarna diverse goederen met een waarde van ruim 2000 euro werden weggenomen. Een 49-jarige inwoner van Sint Nicolaasga deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Leeuwarden: getuigen mishandeling gezocht
De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling die woensdag 14 mei rond 13.00 uur op het Cambuurplein heeft plaatsgevonden. Een 35-jarige inwoonster van Leeuwarden werd ter hoogte van de Rabobank bij haar auto ineens van achter aangevallen. Ze viel op de grond en kreeg vervolgens een aantal trappen tegen haar rug en buik, waardoor ze buiten bewustzijn raakte. Toen ze weer bij kennis kwam was de dader of waren de daders verdwenen. De vrouw moest zich onder
doktersbehandeling laten stellen. Ze heeft niet gezien wie haar mishandeld heeft en daarom is de politie op zoek naar getuigen. Zij worden gevraagd zich te melden via het telefoonnummer 0900-8844.

Leeuwarden: inbraak garagebox, diefstal staal
De politie heeft donderdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een garagebox aan de Harlingerstraatweg. De box diende voor opslag van materialen van een bedrijf. Men kwam tussen maandagmiddag en donderdagmiddag binnen door het inslaan van een ruit. Uit de box werd voor een groot bedrag aan bekabeling en roestvrij staal gestolen. Namens het bedrif deed een 43-jarige man uit Berlikum aangifte.

Leeuwarden: parkeercontroleurs houden verdachte aan na bedreiging De politie heeft donderdagmiddag twee medewerkers van de
parkeerpolitie geassisteerd bij de aanhouding van een agressieve man, een 40-jarige Leeuwarder. De Leeuwarder zag dat de parkeercontroleurs een bon uitschreven omdat hij zijn auto op de Turfmarkt ten onrechte op een invalidenparkeerplaats had neergezet. Hij bedreigde de controleurs met geweld en wilde weglopen. Daarop werd de verdachte door de controleurs aangehouden en overgedragen aan de politie. Ook bij zijn aanhouding dreigde de verdachte wederom verbaal met geweld. Ook beledigde hij de parkeercontroleurs. De verdachte is voor nader onderzoek en verhoor overgebracht naar het bureau.

Bolsward: snelheidscontrole tijden verkeersexamens jeugd
De politie heeft donderdag een snelheidscontrole gehouden op de Twibaksdyk. Ter plaats geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. Van de 81 gecontroleerde voertuigen reden er 24 te hard. De snelste reed 81 km/u. De controle op autos werd gehouden omdat tegelijkertijd de verkeersexamens van schooljeugd werd afgenomen. Dit was in de nabijheid van de kruising van de Oude Hichtumerweg en Twibaksdyk.

Haskerhorne: controle verkeer Lange Ekers
De politie heet donderdagochtend een controle gehouden op de gesloten verklaring op de Lange Ekers. Naar aanleiding van klachten waren er eerder controles geweest. Die hielpen want het aantal overtredingen nam af. Inmiddels liep dat volgens buurtbewoners weer op. Vijf bestuurders werden donderdagochtend betrapt.

Donkerbroek: meisje gewond bij aanrijding
De politie heeft donderdagochtend hulp verleend bij een aanrijding op de Herenweg. Een 37-jarige vrouw uit Assen reed met haar auto in de richting van t Witte Huijs. Voor haar reden enkele andere autos, die stopten ter hoogte van een winkel. Omdat de parkeervakken bezet waren, dacht de vrouw dat ze een boodschap moesten doen en stuurde links om de twee autos heen. Op dat moment stak een 3-jarige meisje uit Oosterwolde juist de weg over. Een aanrijding was het gevolg. Het meisje raakte gewond en is ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Sneek: aanhoudingen na baldadigheid
De politie heeft donderdagnacht twee mannen van 28 en 29 jaar uit Sneek aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Volgens getuigen hadden de mannen vanaf de Wijde Noorderhorne een fiets meegenomen en daar in de Kerkgrachtsteeg op staan springen. Aan de hand van het signalement konden de twee op de Lemmerweg achterhaald worden. Ze werden aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Bij onderzoek bleek de fiets nauwelijks beschadigd door dit geval. De mannen zijn na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal, voor baldadigheid weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: gebruiker aangehouden voor bezit drugs
De politie heeft vrijdag een 27-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Surveillerende politiemensen kwam de man rond 04.00 uur tegen op de Groentemarkt. Omdat hij gezien zijn gedrag 9onder invloed van drugs verkeerde, werd hem gevraagd zijn zakken leeg te maken. Daarbij kwamen meerdere bolletjes cocaïne en spullen om de spuiten en te roken tevoorschijn. De verdachte ging er daarop hard rennend vandoor. Hij kon het echter niet redden tegen de sprintsnelheid van de politiemensen. Ze achterhaalden hem en hielden hem aan. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Koudum: vogelkijkhut afgebrand
De politie heeft donderdag rond 04.00 uur niet kunnen voorkomen dat de vogelkijkhut aan De Kuilart volledig afbrandde. De vogelkijkhut is eigendom van Staatsbosbeheer en kijkt uit op het natuurgebied De Samenvoeging. De oorzaak van de brand is niet bekend. Brandstichting is een mogelijkheid.

Zaterdag 24 mei eerste grote acoholcontrole op het water
Op zaterdag 24 mei wordt op de Friese wateren een grote
alcoholcontrole gehouden. Medewerkers van het project
Zomerwatertoezicht 2008 controleren met kleine snelle boten stuurlieden en hun schepen. Iedere schipper moet blazen. Degenen die teveel hebben gedronken, worden meegenomen naar de surveillanceboot P48 van het KLPD. Dit schip van 18 meter heeft een ademanalyseapparaat aan boord en fungeert tijdens de controle als varend politiebureau. Tijdens de controle zijn vrijwilligers van VVN op de wal actief in het kader van de landelijke campagne www.schippernietmetdrank.nl.

De controle van aanstaande zaterdag is de eerste van dit seizoen. Andere controles volgens tijdens evenementen op het water, zoals het skûtsjesilen. Overigens wordt de gehele zomer tijdens het watertoezicht schippers aan blaasproeven onderworpen. Alcohol op het water is een van de prioriteiten van het Zomerwatertoezicht 2008. Zie voor meer informatie over deze controle en dit project het nieuwsbericht Zomerwatertoezicht 2008.