Gemeente Teylingen

Teylingen

Eén afvalinzamelsysteem voor heel Teylingen

22 mei 2008

PERSBERICHT 22 mei 2008 - Op dit moment zijn er nog twee verschillende inzamelsystemen van het huisvuil. Het college wil graag voor alledrie de kernen toe naar één inzamelsysteem. Dit is één van de belangrijke punten uit de keuzenotitie afvalbeheer die 20 mei jl. in het college werd behandeld. Andere belangrijke onderwerpen uit deze notitie zijn o.a. de sluiting van de milieustraat in Warmond, de uitbesteding van het ophalen van het afval en het starten met een proef voor het inzamelen van kunststof.

De voorkeuren die het college voor de verschillende onderdelen heeft uitgesproken, worden 23 juni aan de commissie Bestuur, Financiën en Toerisme (BFT) voorgelegd. Na deze behandeling wordt het afvalbeleidsplan opgesteld dat in het derde kwartaal aan de raad wordt voorgelegd.

Huisvuil inzamelen

Het college kiest voor het inzamelen van huisvuil met minicontainers voor heel Teylingen. Warmond en Sassenheim hebben zo'n soortgelijk systeem al, maar de bakken zijn iets anders. Gebleken is dat het aandeel GFT in de duobakken in Voorhout aanzienlijk lager is dan in de andere kernen. Verwacht wordt dat het systeem met minicontainers meer afvalscheiding oplevert.

Milieustraat Warmond dicht

Een andere ingrijpende verandering is het sluiten van de milieustraat in Warmond. De kosten om deze milieustraat open te houden zijn hoog. Het college wil de besparing van de kosten gebruiken voor meer scheidingsmogelijkheden en betere service (o.a. door langere openingstijden) op de andere milieustraten. Zij streeft uiteindelijk naar één centrale milieustraat in Teylingen, maar dit wordt verder onderzocht op haalbaarheid. De voorkeur gaat dan uit naar Voorhout.

Uitbesteding

Voor de huidige inzameling van afval wordt tijdelijk een bedrijf ingehuurd. Maar er moet een definitieve keuze gemaakt worden voor de toekomst. Het college wil dit Europees aanbesteden. Dit houdt in dat geïnteresseerde bedrijven offertes kunnen uitbrengen om de inzameling voor de gemeente te mogen uitvoeren. Dit geeft goede uitzichten op lagere inzamelkosten.

Afval scheiden belonen

DIFTAR is een systeem dat het goed scheiden van afval beloont. Ondanks dat dit leidt tot een hoger scheidingsresultaat en lagere kosten, adviseert het college om dit (nog) niet in te voeren. Dit omdat Teylingen al een redelijk goed scheidingsresultaat heeft. Het winstvoordeel voor Teylingen is daardoor relatief beperkt. Met de andere verbetermaatregelen (o.a. het invoeren van het nieuwe inzamelsysteem) wil Teylingen de scheidingsresultaten verhogen. Mochten de resultaten uiteindelijk tegenvallen, wordt de mogelijkheid opengehouden om met de nieuwe bakken dit systeem alsnog in te voeren.

Inzameling van kunststoffen

Vanaf volgend jaar geldt de verplichting tot de inzameling van kunststoffen. Het college wil dit jaar al starten met een proef, zodat alvast ervaring kan worden opgedaan. Aan de hand van deze ervaringen kan de gemeente zich voorbereiden op deze verplichting tot het inzamelen van kunststoffen. De manier waarop komt aan de orde in het nieuwe afvalbeleidsplan.