Gemeente Leeuwarden

Logo CDA Leeuwarden Logo CDA Leeuwarden

Vragen CDA over binnenklimaat basisscholen

Bron: CDA (23-05-2008)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
Op vrijdag 16 mei kopte de Leeuwarder Courant met het artikel `Helft schoolgebouwen is snel te warm'. In het artikel wordt aandacht besteed aan het binnenklimaat van schoolgebouwen die op dagen, waarop hoge temperaturen worden gemeten, ook binnen veel te warm worden. In het artikel komen deskundigen aan het woord die aangegeven dat dit ook het geval is in nieuwe schoolgebouwen. Zij claimen dat de gemeenten onvoldoende willen investeren in voldoende zonwering en handhaving van een prettig werk- en leerklimaat op zonnige dagen. Donderdag jongstleden vond in de gloednieuwe Maximaschool in Zuiderburen een voorlichtingsbijeenkomst rond de Kinderraad plaats. Toen viel het de aanwezigen, waaronder een fractiegenoot en de burgemeester, ook al op dat het binnenin bloedheet was op zonnige dagen. Geen prettig klimaat om als docent(e) in te werken en om als kind in te leren.
Ter illustratie bij het artikel werden de omstandigheden (gemiddelde Co2 concentratie) op scholen vergeleken met gevangenissen en kantoren. Hieruit blijkt dat de omstandigheden in scholen dubbel zo slecht scoren (en soms meer) dan de vergeleken omgevingen.

Gezien de strekking van het artikel en de geconstateerde situatie in een van de basisscholen, stelt mijn fractie graag de volgende vragen:


1. Ben u op de hoogte van de problematiek rond het binnenklimaat op scholen tijdens dagen met hoge buitentemperaturen? Zijn u situaties bekend, zoals bij de Maximaschool, waarin het leren en het werken bemoeilijkt wordt door een veel te warm binnenklimaat?


2. Bent u bereid nader onderzoek te doen naar de temperatuursbeheersing op (ten minste) de basisscholen in de gemeente Leeuwarden? Zo nee, welke redenen heeft u om niet tot een dergelijk onderzoek over te gaan?


3. Welke mogelijkheden ziet u om de aangegeven knelpunten te verhelpen indien de landelijk gesignaleerde situatie zich ook in onze eigen gemeente voordoet?