Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

minister geeft opheldering over reportage Eén Vandaag over de 'trofeejacht'

23 mei 2008 - kamerstuk

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 20 mei 2008 208-263 DN. 2008/1772 23 mei 2008 onderwerp bijlagen Uitzending Eén Vandaag van 19 mei Geachte Voorzitter,

Hierbij beantwoord ik uw verzoek, voortkomend uit het ordedebat van 20 mei 2008, om opheldering te geven over de uitzending van EénVandaag van 19 mei 2008. Daarin was een reportage te zien over de zogenaamde `trofeejacht', waarbij Europese jagers tegen betaling in bijvoorbeeld zuidelijk Afrika jagen op groot wild.

Ik wil benadrukken dat op deze jacht de wet- en regelgeving van toepassing is van het land waarin de jacht plaatsvindt. Het is aan de autoriteiten ter plaatse om toe te zien op handhaving daarvan en op een verantwoorde uitvoering van de jacht.

Nederland heeft pas een rol wanneer jagers een trofee mee naar huis willen nemen, omdat dan - afhankelijk van de wildsoort - de regelgeving van het CITES-verdrag van toepassing is. Douane en AID controleren de handel in bedreigde dieren- en planten- soorten. Jachttrofeeën vallen daarbij onder de algemene controles en worden niet apart geregistreerd

Dat laat onverlet dat ik van mening ben dat jagers altijd en overal dienen te voorkomen dat dieren onnodig lijden.

Ik kan mij goed voorstellen dat het idee dat rijke toeristen tegen betaling groot wild schieten in Afrika om daarmee op de foto te gaan, niet op ieders sympathie kan rekenen. Daar staat tegenover dat jachttoerisme onder strikte voorwaarden een bijdrage kan leveren aan de economie van de lokale gemeenschap, aan armoedebestrijding en de lokale voedselvoorziening en aan duurzaam gebruik van de natuur. Het jachttoerisme kan immers de financiële basis bieden voor beheer en handhaving. Daarnaast vormt het een sterk motief om de wildpopulaties in stand te houden. Daarmee kan voorkomen worden dat stroperij leidt tot ernstige bedreiging van de wildstand. Dergelijk duurzaam gebruik van biodiversiteit wordt erkend door internationale verdragen waaronder CITES en het Biodiversiteitsverdrag (CBD).

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 23 mei 2008 DN. 2008/1772 2

Het is goed dat internationale organisaties de ontwikkelingen volgen en stimuleren dat jachttoerisme plaatsvindt op een verantwoorde wijze die bijdraagt aan het behoud van biodiversiteit en aan de levensstandaard in de lokale gemeenschappen. Het ligt buiten de reikwijdte van de Nederlandse regering om hierin regulerend op te treden.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --