Gemeente Breda

Breda en Ekurhuleni werken samen aan sociale huisvesting in Zuid-Afrika

De Gemeente Breda, de corporaties Singelveste en Wonen-Breburg, de gemeente Ekurhuleni (Oost-Johannesburg, Zuid-Afrika) en de lokale corporatie Ekurhuleni Development Company gaan samenwerken aan sociale huisvesting in Zuid-Afrika.

Daartoe ondertekenen ze binnenkort een overeenkomst. VNG International verleent subsidie voor het opstellen van een gemeenschappelijk projectplan voor 2009 en 2010.

De gemeente Ekurhuleni en de locale woningcorporatie staan voor de opgave om tussen nu en 2014 ongeveer 15.000 woningen te bouwen. Na wederzijdse oriënterende bezoeken in 2007 hebben de gemeente Ekurhuleni en de locale corporatie aangegeven gebruik te willen maken van de in Breda opgebouwde expertise rond volkshuisvesting, stedelijke vernieuwing, ruimtelijke planning, project- en vastgoedmanagement. De samenwerkingsovereenkomst Sociale huisvesting ligt in het verlengde van het raadsinitiatief van december 2007 Werelds Delen, Gemeentelijke Internationale Solidariteit. Met dit initiatief geeft de gemeente inhoud aan de door de Verenigde Naties in 2000 geformuleerde millenniumdoelen zoals het uitbannen van honger, het recht op onderwijs en gelijke rechten.

Voor dit jaar is weer een aantal wederzijdse bezoeken gepland voor het opstellen van een gemeenschappelijke projectplan voor 2009 en 2010. Voor de uitvoering van dit plan verstrekt VNG International een subsidie van 91.489,--.

Breda, 23 mei 2008