Rode Kruis Belgie


Chinese gemeenschappen in Vlaanderen dit weekend op straat voor slachtoffers aardbeving

âChineseâ oproep van Rode Kruis-Vlaanderen mobiliseert Chinese gemeenschap

Vorige week deed Rode Kruis-Vlaanderen een oproep in het Chinees voor steun aan de slachtoffers van de aardbeving in Sichuan. De verschillende Chinese gemeenschappen in Vlaanderen zijn daar niet ongevoelig voor gebleven : vanaf zaterdag zal een aantal fondsenwervende acties plaats vinden in Vlaamse steden en gemeenten.

Dit weekend worden inzamelacties gehouden in Antwerpen en Gent. In een latere fase wordt zelfs een muziekconcert voorzien in Hasselt.

Het geld van de inzamelacties gaat naar Rode Kruis-Vlaanderen (rekening nummer 000-0006566-67), dat benadrukt dat elke euro die in Vlaanderen wordt gegeven ook daadwerkelijk zal worden doorgestort voor het Chinese Rode Kruis. Dit is mogelijk dank zij de wereldwijde sterke banden binnen de Rode Kruisbeweging.

35.000 Rode Kruisvrijwilligers aan de slag
Ondertussen zijn 35.000 (!) Chinese Rode Kruisvrijwilligers aan de slag in het getroffen gebied. Al vanaf de eerste uren na de ramp hebben zij mensenlevens gered, gewonden verzorgd en noodhulpgoederen verdeeld.

Meteen na de ramp heeft het Chinese Rode Kruis (RCSC) honderden tenten en duizenden dekens gestuurd naar de getroffen zone, net als waterzuiveringsmateriaal en voedselkits. Elke dag opnieuw wordt er meer mankracht en materiaal naar Sichuan gestuurd. In de afgelopen dagen stuurde RCSC melk, instant maaltijden, zuiver drinkwater, kledij, regenjassen, tenten en toortsen alsook medisch materiaal, bijkomende tenten en waterzuiveringsstations plus elektriciteitsgeneratoren. Gisteren kwamen daar nog 10 ziekenwagens,
1.600 stevige werkhandschoenen, 2.400 mondmaskers alsook extra winterkledij, voedsel en medicatie.

Maar er is nog meer nodig : âHeel veel mensen zijn niet alleen hun huizen en materiële eigendom kwijt maar hebben ook hun ouders, echtgenoot of kinderen verloren. Zij hebben dringend psychische bijstand nodig. Ook dat kunnen ze krijgen bij het Rode Kruis want het maakt deel uit van de bijstand die wij ter plaatse bieden.â Zegt Amgaa Oyungerel van de Internationale Federatie in Chengdu. Om mensen tijdens deze periode van grote emotionele stress bij te staan, heeft het lokale Rode Kruis twee teams gemobiliseerd die psychologische bijstand verlenen aan de overlevenden en aan de hulpverleners. Deze teams zullen ook Rode Kruisvrijwilligers opleiden zodat zij bijkomende steun kunnen bieden aan de overlevenden die te kampen hebben met post-traumatische stress.

Giften
Men kan de acties van het Rode Kruis in China ondersteunen met giften aan Rode Kruis-Vlaanderen op rekening nummer 000-0006566-67 met vermelding "China".