Gemeente Coevorden

Handhaving op reclame-uitingen

Het plaatsen van een reclame-uiting (verwijsreclame voor commerciële doeleinden/ handelsreclame, aankondigingen voor evenementen en festiviteiten) op eigen grond of op gemeentegrond is zonder toestemming van burgemeester en wethouders verboden.

De gemeente gaat actief handhaven Binnen het handhavingsbeleid van de gemeente Coevorden heeft het verwijderen van illegaal geplaatste reclame-uitingen een hoge prioriteit gekregen. Sinds 2006 hebben wij meer dan 200 illegaal geplaatste reclame-uitingen van gemeentegronden verwijderd. Uit onze controle is gebleken dat binnen de gemeente Coevorden de laatste maand het aantal illegaal geplaatste reclame-uitingen toeneemt. Deze veelheid aan uitingen zorgt voor een rommelig omgevingsbeeld. Om dit een halt toe te roepen zal de gemeente hier tegen optreden.

Tegelijkertijd hebben wij handhavingstrajecten opgestart tegen personen die illegaal een reclame-uiting op particuliere gronden hebben geplaatst. Bij niet naleving van de wettelijke voorschriften zal ons college een procedure starten om de overtreding te beëindigen.

Illegaal geplaatste reclame op gemeentegronden Binnen twee weken na deze publicatie gaat gemeente op basis van het eigendomsrecht samen met de Stichting Veiligheidszorg Drenthe alle illegaal geplaatste reclame-uitingen op gemeentegronden verwijderen. Deze reclame-uitingen worden opgeslagen bij het afvalscheidingstation Fort Verlaat (Morseweg 2, Coevorden). De eigenaren van de reclame-uitingen zullen in de gelegenheid worden gesteld om na betaling van de verwijderingkosten, de reclame-uiting op dit adres af te halen.

Illegaal geplaatste reclame op particuliere gronden In nagenoeg alle gevallen is een reclame-uitingen aan te merken als een "bouwwerk" in de zin van artikel 40 van de Woningwet (elke constructie van enig omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, welke hetzij direct hetzij indirect is verbonden in, op of aan de grond, bedoeld om ter plaatste te functioneren). Dit betekent dat voor het plaatsten van een reclame-uiting een bouwvergunning is vereist.
Wilt u informatie over het plaatsten van een reclame-uiting op particuliere gronden binnen gemeentegrenzen dan kunt u contact opnemen met de afdeling Publieksservice, Loket Bouwen en Wonen, telefoonnummer 0524-598598.

Wij verzoeken echter alle eigenaren van illegaal geplaatste reclame-uitingen om deze zelf te verwijderen en verwijderd te houden.

Vragen
Wanneer u naar aanleiding van deze publicatie vragen heeft, kunt u contact opnemen met mevrouw Mistric van de Afdeling Beheer & Realisatie (team handhaving), tel.(0524)-598120.