Ed Nijpels 'Energiesubsidie standaard met open eind'

23/05/2008 10:43

ONRI

Ed Nijpels is van mening dat alle subsidies op energiebesparende maatregelen open-eind regelingen moeten worden.

Hij zegt dat als voorzitter van ONRI, brancheorganisatie van advies, management en ingenieursbureaus in een interview met 'De Ingenieur'.

Nu is het zo dat alle regelingen een financieel plafond kennen. "Door dit plafond hebben we al diverse keren gezien dat als zo'n subsidieregeling een succes is, hij wordt ingetrokken" aldus Ed Nijpels

Hij vervolgt: "Hierdoor gaan die regelingen stelselmatig aan hun eigen succes ten onder; zoals bijvoorbeeld de subsidies op zonnepanelen en energie uit bio-massa. Het gaat vaak om redelijk bescheiden bedragen, maar ze kunnen consumenten en bedrijven wel degelijk overhalen om te investeren in energiebesparing. Ik vind dus dat je eventuele tekorten op zo'n regeling gewoon moet accepteren. Goed, dan loop je de kans dat het financieringstekort een klein beetje oploopt. Daar moet de dienstdoende minister van Financiën dan maar een oplossing voor vinden.'

ONRI was drie jaar geleden een van de initiatiefnemers van de Vernufteling, dé prijs voor het beste ingenieursproject. Opmerkelijk is dat dit jaar zes van de achttien genomineerde projecten te maken hebben met energiebesparing in huis en kantoor. 'Dat verbaast mij niet echt', zegt Nijpels. 'Ik ben er van overtuigd dat we binnen twintig jaar in Nederland alleen nog maar klimaatneutrale huizen bouwen. De overheid moet dat wat ons betreft ook krachtig stimuleren', zegt de vroegere milieuminister (in het tweede kabinet Lubbers, 1986-1989).

De bureaus die aangesloten zijn bij ONRI houden zich veel bezig met energievraagstukken. Onder andere met projecten zoals warmte uit zeewater of grondwarmte, maar ook met een duurzame snelweg en (toekomstige) biobrandstoffen. Een belangrijk aspect waar haar leden zich mee bezig houden is het energiezuiniger maken van de bestaande bouw.

ONRI heeft zo'n 200 bureaus als lid. Enkele grote hiervan zijn Arcadis, DHV, Oranjewoud, Royal Haskoning, Moveras, Cumae en Grontmij. Ed Nijpels is sinds 1 mei de voorzitter van deze brancheorganisatie.





http://www.onri.nl