Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

23 mei 2008

Nederland op vijfde plaats

Tweede Maastricht Globaliseringsindex online

De mondialisering heeft overal in de wereld een verschillend tempo. Om een beeld te krijgen van dat proces per land en om landen op dat gebied onderling met elkaar te kunnen vergelijken, presenteert het International Centre for Integrated assessment and Sustainable development (ICIS) van de Universiteit Maastricht de tweede Maastricht Globaliseringsindex. De index is volgens directeur Pim Martens van ICIS uniek omdat deze ook naar andere indicatoren kijkt dan alleen de economie. Zwitserland is net als in 2003 koploper, Nederland is een plaats gezakt, naar de vijfde positie.

De wereld wordt langzaamaan één groot dorp. Landen, regio s en mensen krijgen onderling steeds meer met elkaar te maken. Dergelijke interacties hebben uiteraard gevolgen voor alle deelnemers van dit mondialiseringsproces. Maar wat zijn nou precies die gevolgen en in welke mate neemt een land deel aan die globalisering? Mondialiseringsindices maken het aan de hand van indicatoren mogelijk om landen op verschillende terreinen met elkaar te vergelijken.

Pim Martens: Mondialisering is meer dan alleen economie. Wij bieden daarnaast gegevens over bijvoorbeeld sociaal-culturele aspecten zoals toerisme en migratie, over technologie zoals telefoonaansluitingen en internetgebruik, over milieu, over militair gedrag en over mondiale politiek zoals het aantal ambassades en het lidmaatschap van internationale organisaties. Op deze manier krijg je een veel breder beeld van het niveau waarop elk land zich bevindt binnen die mondialisering. In de Maastrichtse index zijn 117 landen opgenomen. De hekkensluiters zijn Haïti, Madagaskar en Rwanda.

Volgens Martens doet Nederland het op het gebied van mondialisering nog even goed als vijf jaar geleden, maar is Ierland ons gepasseerd dankzij een groeiende economie en toenemende migratie.

De Maastricht Globaliseringsindex is voor iedereen toegankelijk op: http://www.icis.unimaas.nl/publ/Downs/MGI%20ICIS%20WP.pdf

Noot voor de pers:
In het Research Magazine van de Universiteit Maastricht is een interview met Pim Martens te lezen, met aanvullende informatie.

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Pim Martens, tel. 043 3883555, e-mail P.Martens@ICIS.unimaas.nl .

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Leading in Learning

Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.