PvdA Rotterdam


Vandaag in de Raad

Do 22 Mei 2008 - Redactie
Vandaag in de Raad

Gedurende de raadsvergadering werd o.a. gesproken over jongeren in de bijstand, de huisvesting van Apollo, topappartementen voor studenten, de Ibn Galdoun en de Tweede Maasvlakte.

Jongeren in de bijstand
Naar aanleiding van cijfers van het CBS wilde Leefbaar weten waarom in Rotterdam veel jongeren in de bijstand zitten. Wethouder Dominic Schrijer gaf toe dat de cijfers kloppen, maar dat de Rotterdamse situatie vergelijkbaar is met Amsterdam. De stevige aanpak van jongeren in de bijstand heeft al goed resultaat bij jongeren onder de 23 jaar. Hij gaat jongeren tussen de 23 en 27 jaar nu extra aandacht geven.

Apollo
De PvdA vroeg de aandacht voor de problemen bij het vinden van nieuwe huisvesting voor s werelds oudste homo-jongerenorganisatie Apollo. Zij worden gedwongen hun huidige pand per 1 juli te verlaten wegens renovatie werkzaamheden. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin wilde van het stadsbestuur de garantie dat per 1 juli nieuwe woonruimte is gevonden. Het merendeel van de raad schaarde zich hierachter. Alleen Leefbaar week af en wilde niets van nieuwe huisvesting weten. Wethouder Kaya gaf aan dat hij vindt dat Apollo goed werk doet en dat het belangrijk is om op korte termijn goede huisvesting op een geschikte plek te vinden. Hij zal het OBr hierop aanspreken.

Topappartementen
Rotterdamse topstudenten kunnen voor een lage huur een topappartement in de stad krijgen. D66 wilde dat dit niet alleen HBO- en WO-studenten hiervoor in aanmerking komen, maar ook MBO-ers. Het merendeel van de raad vond dit een slecht idee. PvdA-raadslid Duco Hoogland herinnerde D66 eraan dat zij dezelfde vraag een jaar geleden al stelden. Wethouder Hamit Karakus stelde dat de topappartementen zijn bedoeld om het imago van Rotterdam als studentenstad te verbeteren. Dit gaat de goede kant op. Hij is echter niet bereid om het aanbod van appartementen uit te breiden. Hij herinnerde de raad eraan dat dit geen structurele maatregel is.

Ibn Galdoun
Vanwege de aanhoudende slechte kwaliteit van het onderwijs op de Ibn Galdoun school wilde Leefbaar dat alles werd gedaan om de school te sluiten. Een groot deel van de raad was het hier mee eens. Wethouder Geluk zei dat hij het uiterste zal doen om de kwaliteit op de school te verbeteren. Hij gaf aan dat dit nog niet het juiste moment is om tot sancties over te gaan. Hij wil de school een laatste kans geven en wil hierover in juli zijn oordeel vellen. De PvdA schaarde zich achter de wethouder. Wel gaf PvdA-raadslid Metin Celik aan dat een sterk signaal nodig is.

Talenschool
PvdA-raadslid vroeg aandacht voor de talenschool. Deze school bestaat uit vrijwilligers die in hun vrije tijd les geven. Deze organisatie heeft ondersteuning nodig. Bij de stemming over de motie om hiervoor geld vrij te maken staakten de stemmen. Volgende raadsvergadering zal opnieuw worden gestemd.

En verder nam de raad met overgrote meerderheid het bestemmingsplan voor de Tweede Maasvlakte aan en nam de raad een motie van de PvdA aan om sociaal isolement beter te bestrijden.