Gemeente Bussum

Groen licht voor speeltuin Heidezicht

De speeltuin Heidezicht in Bussum Zuid krijgt een plek naast de vroegere speeltuin en er komt horeca bij. Dat is in het kort het besluit burgemeester en wethouders over de toekomst van de speeltuin. Op het randje met de hei in Bussum Zuid is vanaf het voorjaar van 2009 een plek voor spelen, groen en horeca.

Tot in de negentiger jaren van de vorige eeuw was op deze locatie al een speeltuin. De plek ligt nu braak. Buurtbewoners vonden dit jammer, er moest weer gespeeld kunnen worden met een ijsje en een kopje koffie. Op verzoek van hen heeft het gemeentebestuur in 2005 besloten dat hier weer een speeltuin moet komen met horeca. Het besluit van afgelopen dinsdag is daar een uitwerking van. Burgemeester en wethouders hebben vastgesteld aan welke randvoorwaarden de nieuwe speeltuin moet voldoen. In grote lijnen staat vast waar de speeltuin komt te liggen, hoe deze eruit komt te zien en wat de mogelijkheden zijn voor de horeca. De invulling van de speeltuin en de speeltoestellen moet nog verder uitgewerkt worden. Vast staat in elk geval dat er een groene en uitdagende speeltuin komt waar kinderen tot 12 jaar vrij kunnen spelen. Daarnaast kunnen wandelaars en fietsers daar even uitrusten en buurgenoten elkaar daar ontmoeten.

Inbreng van klankbordgroep
Bij het aanleggen van speelplekken betrekt de gemeente de buurt en de kinderen die er in de toekomst gebruik van maken. Ook bij deze speeltuin is overleg geweest met de buurt. Begin 2007 heeft de gemeente omwonenden gevraagd om lid te worden van een klankbordgroep. Deze groep bestaat nu uit 11 buurtbewoners en vertegenwoordigers van belangengroepen. De gemeente probeert zoveel mogelijk inbreng, wensen en adviezen van de adviesgroep over te nemen, als dit past binnen de vastgelegde kaders. De belangrijkste uitkomsten waren dat de klankbordgroep inschat dat de kinderen avontuurlijk willen spelen in een groene natuurlijke speeltuin. Ouders willen dat er iets gezonds gegeten en gedronken kan worden. Veiligheid is belangrijk, daarom komt er om de speeltuin een hekwerk, waarbinnen de kinderen veilig kunnen spelen. De buurtbewoners vragen de gemeente vooral het gebruik van de fiets te stimuleren zodat bezoekers niet met de auto naar de speeltuin komen. Ook vragen de leden van de klankbordgroep aan de gemeente goed te kijken naar voldoende parkeerplekken bij de speeltuin, zodat de autos van bezoekers in de wijk geen overlast bezorgen. Een aantal leden wil liever helemaal geen horeca bij de speeltuin. Al eerder is na de inspraak in 2005 de komst van horeca op deze plek door het gemeentebestuur besloten; daarom maakt horeca wel deel uit van het plan. Een aantal leden pleit ervoor de horeca zo klein mogelijk te houden. Op hun aanraden is een horeca-adviseur gevraagd om een deskundige mening voor de horeca op Heidezicht. Dat advies is verwerkt in de gekozen opzet voor de horeca.

Informatiemiddag
Natuurlijk moeten nu de plannen voor de speeltuin verder vorm krijgen. Dus wat voor speeltoestellen komen er en hoe komt het geheel er uit te zien. Hiervoor organiseert de gemeente een inloopmiddag. Want naast de mening van de klankbordgroep, willen we nu graag de mening van de overige Bussumers horen. En natuurlijk vooral de wensen van de kinderen. De inloopmiddag is op zaterdag 7 juni tussen 13.00 en 16.00 uur op het terrein van de oude speeltuin Heidezicht.

Vervolg
De gemeente gaat de plannen voor de speeltuin en de horeca na de informatiemiddag verder uitwerken. In het najaar neemt het college van burgemeester en wethouders het besluit over de definitieve vorm van Heidezicht. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de Bussumse kinderen in de zomer van 2009 volop spelen in hun nieuwe speeltuin!