Gemeente Drechterland

23-5-2008
voorlopige uitspraak rechter:

Aanleg waterbergingsproject Drachterveld kan doorgaan

De aanleg van het waterbergingsproject Drachterveld kan doorgaan. Dat is de voorlopige uitspraak van de bestuursrechter in Alkmaar in het kort geding dat werd aangespannen door een inwoner. drachterveld Volgens hem waren de gemeente en het hoogheemraadschap âonbezonnenâ bezig. Dit werd door de rechter in de voorlopige uitspraak niet bevestigd. Alle samenwerkingspartners, de gemeenten Drechterland en Hoorn, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Recreatieschap West-Friesland zijn blij met deze uitspraak.

Noodzaak extra ruimte voor water
Alle partijen onderkennen de noodzaak tot het op korte termijn aanleggen van extra ruimte voor water. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat in de Oosterpolder ongeveer 50 hectare extra ruimte voor water nodig is. Die is nodig om extreme regenbuien op te vangen, zodat wateroverlast wordt voorkomen. In Hoorn zijn nauwelijks mogelijkheden om extra watergangen te graven.

Waterberging Drachterveld
In het westen van Drechterland, dat in dezelfde polder ligt als een groot deel van Hoorn, is deze ruimte er wel. Hier wordt in de groene ruimte tussen Oosterblokker en het Wijzenddijkje het project Drachterveld gerealiseerd. Het hoogheemraadschap legt er waterpartijen aan en graaft land af dat in tijden van extreme regenval onder water kan worden gezet. Een deel van de ontgraven grond gebruikt het hoogheemraadschap voor het versterken van de Markermeerdijk tussen Enkhuizen en Hoorn. Rondom het waterbergingsgebied worden wandel- en fietspaden aangelegd.