Provincie Overijssel

Grootste transportcontrole ooit regio IJsselland

Vandaag, donderdag 22 mei van 7.30 uur tot 15.00 uur, heeft de grootste transportcontrole plaatsgevonden die ooit in de politieregio IJsselland is gehouden. De controle richtte zich naast verkeerstechnische aspecten ook op het transport van afvalstoffen, grond en gevaarlijke stoffen. Verminderen van risico's en het vergroten van de veiligheid in Overijssel is het doel van deze actie.

Bij Raalte, Hardenberg en Staphorst waren vaste controle punten. Daarnaast voerden 9 auto's van de opsporingsdiensten mobiele controles uit. Het Korps Landelijke PolitieDiensten heeft de controles vanuit de lucht begeleid. Aan de actie deden 120 personen mee. Opvallend zijn de controleresultaten voor het vervoer van grond en het transport van gevaarlijke stoffen over de daarvoor aangewezen wegen. Voor beide onderdelen zijn nauwelijks overtredingen geconstateerd.

Dit was niet het geval voor de afvaltransporten en de overige voertuigen zoals personenwagens, eventueel met aanhangwagens, en bestelbusjes. In totaal zijn 218 vrachtwagens gecontroleerd en 300 overige voertuigen zoals personenwagens en bestelbusjes.

Gecontroleerd

Aantal

Soort overtredingen

218 Vrachtwagens

29 proces-verbaal

10 waarschuwing

ontbrekende transportdocumenten of onvolledig ingevuld, overtreding rijtijdenwet, technische staat voertuig, overbelading, onjuist beladen, ontbrekend of onjuist Eurovignet

300 Personenwagens, bestelbusjes

113 proces-verbaal

geen rijbewijs in bezit of niet kunnen tonen, geen kentekenbewijs, geen gordels, gestolen aanhanger, overbelading, misbruik groen kenteken, ontbreken APK, technische staat, niet handsfree bellen.

Behalve deze overtredingen zijn 800 automobilisten bekeurd voor te hard rijden. De transportcontrole was een initiatief van provincie Overijssel en Politie IJsselland en is een onderdeel van de bestuursovereenkomst `Samenwerking milieuhandhaving Overijssel'. Hierin hebben de gemeenten, provincie, waterschappen, politie, Functioneel Parket en rijksinspecties afspraken gemaakt om de handhavingssamenwerking te verbeteren. Het Bestuurlijk Provinciaal Handhavingsoverleg Overijssel is initiatiefnemer en eindverantwoordelijke voor de bestuursovereenkomst.