Gemeente Spijkenisse


Belang van het kind centraal bij regionale samenwerking tussen gemeenten

23 mei 2008

Kind Centraal
De gemeenten Bernisse, Brielle, Westvoorne en Spijkenisse gaan gezamenlijk een risicosignaleringssysteem gebruiken.

Het risicosignaleringssysteem is bedoeld om risicokinderen in de leeftijd van 0 tot 23 jaar in een vroegtijdig stadium te registreren en problemen met betrekking tot het opgroeien te signaleren. Door middel van dit gezamenlijke systeem kunnen de partners binnen het jeugdveld beter samenwerken, wordt het duidelijker wanneer men te maken heeft met `multiproblem' jongeren en gezinnen en kan in een vroegtijdig stadium actie worden ondernomen. Vorige week zetten de gemeenten en verschillende ketenpartners binnen het jeugdbeleid hun handtekening onder een convenant voor de regionale samenwerking.

De coördinatie van de complexe hulpverlening is een taak van de gemeente. Door hulpverleningstrajecten van verschillende organisaties af te stemmen en te coördineren wordt er altijd iemand eindverantwoordelijk gemaakt voor een casus. Het dossier kan niet meer blijven liggen. Hiermee wordt het belang van het kind centraal gesteld en daar gaat het uiteindelijk om.

Het systeem
Alle kinderen en jongeren waar een professional zorg over heeft worden in het systeem geregistreerd. De instellingen die bij een bepaalde jongere zijn betrokken, worden automatisch via een bericht geïnformeerd als dezelfde jongere door een nieuwe betrokken instelling wordt gesignaleerd. Op deze wijze hebben de coördinerende gemeente, de betrokken instellingen en hulpverleners inzicht in wie contact hebben met de jongere. Wanneer er tegelijkertijd twee instellingen betrokken zijn bij de behandeling van een jongere, wijst het systeem automatisch aan wie de verantwoordelijke voor de samenwerking is. In gevallen waar meer dan twee instellingen betrokken zijn, bepaalt de ROSA regisseur (regionaal overleg sluitende aanpak) in overleg met de betrokken partners welke acties er ondernomen worden en door wie. De regisseur monitort de voortgang van hulpverlening en grijpt in wanneer deze dreigt te stagneren.

Omdat juist gezinnen waar meervoudige problemen aan de orde zijn vaker verhuizen waardoor de (gemeentelijke) instellingen en scholen ze uit het oog kunnen verliezen, wil de overheid dat de registratiesystemen vanaf 1 januari 2009 aan de Landelijke Verwijsindex en aan het Elektronisch Kinddossier (EKD) gekoppeld worden zodat gegevens van jongeren tussen gemeenten uitwisselbaar worden.

Regionale samenwerking
In de zes gemeenten op VPR wonen bijna 50 duizend kinderen en jongeren van 0-24 jaar. De leefwereld van deze groep stopt niet bij de gemeentegrenzen. Ook instellingen werken vaak in de hele regio. Bovendien zijn er binnen het jeugdbeleid veel regionale ontwikkelingen gaande, bijvoorbeeld risicosignalering jeugd (lokaal systeem en landelijke verwijsindex risicojongeren), het Jongerenloket VPR, elektronisch kinddossier (EKD) en het centrum voor jeugd en gezin (CJG). Daarom hebben de gemeenten Bernisse, Brielle, Westvoorne en Spijkenisse besloten samen te werken in een regionale sluitende aanpak gericht op jeugd.