Gemeente Helmond


Experiment gratis busvervoer tot 31 december 2008

Op zaterdag kan iedereen gratis met de bus in Helmond, en voor 12- en 65+ is het alle dagen gratis.

De gemeenteraad van Helmond heeft besloten een experiment met gratis busvervoer te houden. De proefperiode van 7 juli 2007 tot en met 6 juli 2008, is inmiddels verlengd to 31 december 2008.

Alle dagen gratis met bus in Helmond voor:


* Kinderen van 12 jaar en jonger

* Mensen van 65 jaar en ouder
Zij moeten hun leeftijd met een legitimatiebewijs, bij de chauffeur kunnen aantonen.

Op zaterdag iedereen gratis met de bus in Helmond


* Het experiment geldt zowel voor Helmonders als niet-Helmonders.

Welke buslijnen?

De proef met het gratis busvervoer betreft alle streek- en buslijnen binnen de gemeentegrenzen van Helmond: 6, 20, 23, 24, 25, 27, 51, 52, 53, 54 en 127. Zie kaart: Buslijnen in Helmond

Proef " Gratis busvervoer in Helmond"

Tijdens het experiment is er een evaluatie gehouden, onder de leden van de Stadspanel. De evaluatie van de Proef gratis busvervoer in Helmond kunt u downloaden. Op basis van de evaluatie is besloten dat het experiment een vervolg krijgt tot 31 december 2008.

OV stimuleren

Het experiment past in het gemeentelijke beleid om het gebruik van openbaar vervoer (OV) te stimuleren. Het aantrekkelijk en laagdrempelig maken van OV is gunstig voor:

* De mobiliteit en maatschappelijke participatie van onder meer ouderen. Wie mobiel is gaat makkelijker de deur uit om leuke en gezellige dingen te doen. De bus vergroot zo letterlijk hun leefwereld.

* De bereikbaarheid van het centrum vanuit de wijken. Als de bus gratis is zullen mensen wellicht eerder naar het Helmondse winkelhart gaan.

* Vermindering van luchtvervuiling. Als meer mensen in plaats van de auto de bus nemen, zal de hoeveelheid schadelijke stoffen die de lucht ingaat ook lager zijn.

Meer informatie


* Kaart: Buslijnen in Helmond:

* Evaluatie "Proef gratis busvervoer in Helmond"
* Op www.hermes.nl vindt u informatie over de haltes en vertrektijden van de Hermesbussen in Helmond.

Experiment verlengd tot 31 december 2008

Tabel: Experiment gratis busvervoer Helmond