Ministerie van Defensie

EUROPESE MISSIE EUFOR IN TSJAAD

Een detachement van zestig mariniers neemt vanaf begin juni deel aan de Europese missie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek (EUFOR-Tchad/RCA). De Nederlandse militairen worden toegevoegd aan een Iers bataljon. Hun taak bestaat uit het uitvoeren van verkenningen in het oosten van Tsjaad. Militairen van het Korps Mariniers zijn getraind om te werken onder de moeilijkste klimatologische en geografische omstandigheden.

De door Frankrijk geleide missie is de grootste Europese militaire operatie tot nu toe. Er doen veertien landen aan mee, met in totaal 3700 militairen. Samen met de missie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in Darfur (UNAMID) maakt ze deel uit van een regionale aanpak om rust, veiligheid en stabiliteit in en rondom Darfur te bevorderen. EUFOR heeft tot doel bescherming te bieden aan de honderdduizenden vluchtelingen en ontheemden uit de regio. Ze mengt zich niet in het conflict tussen de rebellenbewegingen en de regering van Tsjaad.

De gewelddadige conflicten in Soedan, Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek zijn de afgelopen jaren in toenemende mate met elkaar verbonden geraakt. Stabilisering van de situatie in het oosten van Tsjaad en het noorden van de Centraal Afrikaanse Republiek is van groot belang voor het oplossen van de conflicten in de regio.

De EUFOR-missie duurt tot 15 maart 2009. De Verenigde Naties nemen daarna de taken over.

Download deze documenten:
pdf icon Kamerbrief bijdrage militaire EU-operatie in Tsjaad en de CAR
pdf icon Aanvulling op artikel-100 brief EUFOR Tchad/RCA

Om deze publicaties te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden

Gerelateerde links:
Hercules naar Tsjaad
Kwartiermakers aangekomen in Tsjaad
Groen licht voor missie in Tsjaad
Kamer kritisch over missie in Tsjaad
Meulman informeert Kamer over missie Tsjaad
Nederland neemt deel aan EU-operatie in Tsjaad