Gemeente Groningen

Breed draagvlak voor collegeplannen verzelfstandiging openbaar onderwijs
Het college van burgemeester en wethouders houdt vast aan zijn voornemen om het openbaar onderwijs in de stad te verzelfstandigen. Na discussies met het onder meer het onderwijsveld, ouders, leerlingen en de gemeenteraad constateert B&W dat er een breed vraagvlak is voor verzelfstandigd openbaar onderwijs.
Het college maakte afgelopen februari bekend dat het voor het gehele openbaar onderwijs in de stad één stichting wenst die als zelfstandig schoolbestuur optreedt. Dat bestuur moet verantwoordelijk zijn voor alle 21 basisscholen, zes scholen voor het voortgezet onderwijs en de drie scholen voor het speciaal onderwijs die het openbaar onderwijs in de stad telt. Het college vindt dat de openbare scholen in Groningen zich hebben ontwikkeld tot professionele en zelfstandige organisaties die goed in staat zijn zelf vorm en inhoud aan het onderwijs te geven. Draagvlak

De discussienota `Verzelfstandiging openbaar onderwijs Groningen' waarin B&W zijn plannen heeft uitgewerkt zijn de afgelopen maanden besproken met onder meer de gemeenteraad, directies van scholen, medezeggenschapsraden, personeel, ouders en leerlingen en de ondernemingsraad van de dienst Onderwijs Cultuur Sport Welzijn (OCSW). Er is een breed draagvlak voor verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in Groningen, concludeert het stadsbestuur.

Groninger Model

De belangrijkste discussiepunten waren de vormgeving van de stichting en de uitwerking van randvoorwaarden. Het college heeft uiteindelijk gekozen voor een stichting van een professioneel college van bestuur dat wordt ondersteund door een ambtelijk stafbureau. Dat bestuurscollege legt verantwoording af aan een raad van toezicht en aan de gemeente. Het college noemt deze constructie het Groninger Model. De gemeenteraad benoemt de leden van raad van toezicht.

Identiteit

Het gemeentebestuur wil na de verzelfstandiging actief betrokken blijven bij het openbaar onderwijs en in grote lijnen richting blijven geven. "Het gaat hierbij vooral om de borging van de identiteit en de kwaliteit van het openbaar onderwijs", aldus het college. De wensen van het stadsbestuur komen in de statuten van de stichting.

Instemmingsrecht

De verzelfstandigingsplannen staan in de nota `Openbare scholen in de stad "op eigen benen"'. De gemeenteraad bespreekt deze nota in juni. De medezeggeschapsraden van de openbare scholen en OCSW hebben instemmingsrecht. Zij gaan de collegeplannen de komende tijd bespreken.

Gepubliceerd op: vrijdag 23 mei 2008
vrijdag 23 mei 2008:
Breed draagvlak voor collegeplannen verzelfstandiging openbaar onderwijs