ChristenUnie


`Geef duidelijk signaal: sluit de drankketen'

`Geef duidelijk signaal: sluit de drankketen'

vrijdag 23 mei 2008 12:02 Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) moet de commerciële drankketen zo snel mogelijk sluiten. Hierdoor wordt een landelijk signaal afgegeven aan gemeenten, dat de aanpak van alcoholgebruik onder jongeren een serieuze zaak is. Dat zei Kamerlid Joël Voordewind gisteren in het debat over alcoholbeleid.

Gemeenten durven momenteel weinig te ondernemen doordat plaatselijke bevolking weerstand biedt. Uit een gesprek dat Voordewind onlangs had met Stichting Alcoholpreventie (STAP) bleek dat er tot nu toe nauwelijks actie is ondernomen om drankketen aan te pakken. Hoewel op de planning staat dat er een brief komt richting gemeenten, waarin ze worden aangespoord om de keten aan te pakken, is Voordewind van mening dat dit niet voldoende helpt: "Gemeenten zijn gebaat bij duidelijkheid en hebben behoefte aan richtlijnen."

De gemeente Ede geeft het goede voorbeeld in de notitie `Handhavingsbeleid keetfeesten', door het sluiten van de drankketen die niet voldoen aan de wettelijke eisen. Het handhavingsbeleid richt zich met name op de commerciële- en buurtketen. Commerciële keten worden direct aangepakt. Buurtketen die in strijd handelen met veiligheidseisen, bestemmingsplan het bouwbesluit en/of de Drank- en Horecawet worden afgebouwd in een periode van vijf jaar. Keten met openbare ordeproblemen worden ook direct aangepakt.

Voordewind vroeg in het debat ook naar de mogelijkheid om het project `Vroeg op stap' te betrekken bij sluitingstijden, mixdrankjes aan te pakken stuntaanbiedingen van alcohol in de supermarkt tegen te gaan.