Voedingcentrum


Topkok Ramsay: eet groente en fruit van het seizoen

Topkok Gordon Ramsay weigert asperges te serveren met Kerst. Hij vindt dat restaurants alleen groente en fruit moeten gebruiken dat in het seizoen in eigen land te krijgen is. Spruiten voor de winter en in de lente asperges. Koks die zich daar niet aan houden, moeten volgens Ramsay een boete krijgen. Eten van het seizoen is beter voor het milieu. Maar gevarieerd eten moet daarbij niet in het gedrang komen.

Asperges komen in de winter uit Peru. Ze worden ingevlogen. Het energieverbruik van deze asperges is een veelvoud van de Hollandse asperges die nu in de winkel liggen. Het verbruik van energie belast het milieu en draagt bij aan verzuring, smogvorming, het versterkte broeikaseffect en de uitputting van grondstoffen.

Waarom willen we eigenlijk het hele jaar door dezelfde keus hebben? Deze maand (mei) komen asperges vers van ons land, evenals frambozen en bospeen. Boerenkool is een echte winterse groente. Zo heeft iedere maand zijn eigen groente en fruit.

Eten en het milieu

Voor de belasting van het milieu maakt het veel uit wat voor eten je eet. Dierlijke producten (vlees, vis en kaas) kosten bijvoorbeeld veel meer energie dan plantaardige. Waarom?

Dieren hebben veevoer nodig. Het verbouwen daarvan kost land, water en energie. Zo wordt wereldwijd meer dan de helft van de maïs en tweederde van soja voor veevoer gebruikt.

Seizoensproducten

Regelmatig seizoensproducten eten heeft ook een positieve bijdrage. Het Voedingscentrum zou willen dat de consument meer informatie krijgt over hoe een voedselproduct is verbouwd en/of met welk transportmiddel het is vervoerd. Zo krijgt hij meer kans een bewuste keuze te maken.

Groente- en Fruitkalender

De Nederlandse bodem heeft in de koude winters weinig meer te bieden dan peen en kool. Op de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal staat per product aangegeven hoeveel energie nodig is voordat het in de winkels belandt.

Bananen uit Costa Rica hebben bijvoorbeeld een energiezuinig label, omdat ze per boot worden vervoerd. Zo ook broccoli. Deze wordt in de winter over de weg uit Spanje aangevoerd.

Variatie

Het Voedingscentrum pleit voor gevarieerd eten. Anders krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen. Uit deze kalender blijkt dat gevarieerd en milieuvriendelijk eten goed samengaan.

Zie ook

* Vuistregels en tips voor een milieuvriendelijk eetpatroon
* Milieu Centraal