Voedingcentrum
Topkok Ramsay: eet groente en fruit van het seizoen
Topkok Gordon Ramsay weigert asperges te serveren met Kerst. Hij vindt
dat restaurants alleen groente en fruit moeten gebruiken dat in het
seizoen in eigen land te krijgen is. Spruiten voor de winter en in de
lente asperges. Koks die zich daar niet aan houden, moeten volgens
Ramsay een boete krijgen. Eten van het seizoen is beter voor het
milieu. Maar gevarieerd eten moet daarbij niet in het gedrang komen.
Asperges komen in de winter uit Peru. Ze worden ingevlogen. Het
energieverbruik van deze asperges is een veelvoud van de Hollandse
asperges die nu in de winkel liggen. Het verbruik van energie belast
het milieu en draagt bij aan verzuring, smogvorming, het versterkte
broeikaseffect en de uitputting van grondstoffen.
Waarom willen we eigenlijk het hele jaar door dezelfde keus hebben?
Deze maand (mei) komen asperges vers van ons land, evenals frambozen
en bospeen. Boerenkool is een echte winterse groente. Zo heeft iedere
maand zijn eigen groente en fruit.
Eten en het milieu
Voor de belasting van het milieu maakt het veel uit wat voor eten je
eet. Dierlijke producten (vlees, vis en kaas) kosten bijvoorbeeld veel
meer energie dan plantaardige. Waarom?
Dieren hebben veevoer nodig. Het verbouwen daarvan kost land, water en
energie. Zo wordt wereldwijd meer dan de helft van de maïs en
tweederde van soja voor veevoer gebruikt.
Seizoensproducten
Regelmatig seizoensproducten eten heeft ook een positieve bijdrage.
Het Voedingscentrum zou willen dat de consument meer informatie krijgt
over hoe een voedselproduct is verbouwd en/of met welk transportmiddel
het is vervoerd. Zo krijgt hij meer kans een bewuste keuze te maken.
Groente- en Fruitkalender
De Nederlandse bodem heeft in de koude winters weinig meer te bieden
dan peen en kool. Op de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal
staat per product aangegeven hoeveel energie nodig is voordat het in
de winkels belandt.
Bananen uit Costa Rica hebben bijvoorbeeld een energiezuinig label,
omdat ze per boot worden vervoerd. Zo ook broccoli. Deze wordt in de
winter over de weg uit Spanje aangevoerd.
Variatie
Het Voedingscentrum pleit voor gevarieerd eten. Anders krijg je
onvoldoende voedingsstoffen binnen. Uit deze kalender blijkt dat
gevarieerd en milieuvriendelijk eten goed samengaan.
Zie ook
* Vuistregels en tips voor een milieuvriendelijk eetpatroon
* Milieu Centraal