Provincie Drenthe

22,6 miljoen euro voor programma Klimaat en energie

Het college van GS vraagt provinciale staten in de voorjaarsnota 22,6 miljoen euro vrij te maken tot en met 2011 voor de uitvoering van het programma Klimaat en Energie. Dat geld is voornamelijk bedoeld om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren en tegelijkertijd ruimtelijke en economische kansen te benutten. GS vinden dat Drenthe een voortrekkersrol op het gebied van klimaat en energie moet gaan vervullen en wil dat benadrukken door het te verbouwen provinciehuis als voorbeeldproject te nemen. Voor het klimaatbestendig maken van het gebouw vragen GS daarom een bedrag van 4,3 miljoen Euro.

Nieuw in het programma is dat niet meer alleen CO2-reductie de hoofddoelstelling is. ¿We moeten ook onze omgeving aanpassen aan de klimaatontwikkelingen,¿ zo zegt gedeputeerde Tanja Klip-Martin (VVD). Het programma legt dan ook een duidelijke relatie tussen energiebeleid en ruimtelijk beleid, zowel boven als onder het maaiveld. ¿Wij kiezen voor een integrale 3-dimensionale invalshoek, waarbij de ondergrond een nadrukkelijke rol speelt,¿ aldus gedeputeerde Klip.

De provincie werkt bij de uitvoering van het programma langs drie lijnen. Het gaat om mitigatie (besparing en duurzaam energiegebruik), adaptatie (aanpassing van de omgeving) en participatie. Dat laatste is om de samenleving bewust te maken van en medeverantwoordelijk voor de noodzakelijke ontwikkelingen.

Drenthe sluit aan bij de doelstellingen uit het energieakkoord dat Noord-Nederland heeft gesloten met het Rijk. Om de mogelijkheden te verkennen wil de provincie een proeftuin inrichten in Zuidoost-Drenthe. Volgens de gedeputeerde heeft het gebied veel potentie: ¿Zuidoost-Drenthe kan uitgroeien tot een volledig klimaatbestendig voorbeeldgebied.¿

Omdat de klimaatverandering gevolgen heeft voor zowel het landelijk als het stedelijk gebied gaat de provincie deelnemen aan een aantal verkenningen. Daarin worden bijvoorbeeld de kansen en bedreigingen voor de landbouw en het toerisme in kaart gebracht. Ook komt er meer aandacht voor waterbeheer in relatie tot klimaatverandering.

Verder voorziet het programma in bewustwording en gedragsverandering bij burgers en andere partijen. Zo gaat de provincie een klimaatcentrum oprichten, de klimaatproblematiek via het onderwijs en via een klimaatpanel bij jongeren onder de aandacht brengen en in juni een digitaal loket ¿Drenthe bespaart¿ openen.

Voorbeeldfunctie

De voortrekkersrol krijgt nog meer gestalte als de provincie zelf het goede voorbeeld geeft. Het college van GS stelt daarom voor om gelijktijdig met de aanstaande verbouwing van het provinciehuis ook de modernste technieken voor energiebesparing toe te passen en meer duurzame energie te gaan gebruiken. Het provinciehuis wordt straks verwarmd met een warmte- en koude-opslaginstallatie (WKO). Bij de verbouwing wordt ook al rekening gehouden met een toekomstige winning van aardwarmte. Verder worden de isolatie en het ventilatiesysteem van het gebouw geoptimaliseerd, krijgt het gebouw een nieuwe type isolatieglas waarmee zonne-energie kan worden opgevangen en wordt sensortechnologie toegepast om het binnenklimaat te regelen.

De maatregelen worden zo veel mogelijk zichtbaar gemaakt in het gebouw om de voorbeeldfunctie goed uit te dragen. Met de maatregelen kan de provincie 86% van de huidige CO2-uitstoot voorkomen en 90% op de gasrekening besparen. De totale investeringen bedragen 4,3 miljoen euro.