Gemeente Waddinxveen


Colleges Gouda en Waddinxveen zetten eerste stap in onderzoek naar niet-vrijblijvende samenwerking / samenvoeging van beide gemeenten

De colleges van Gouda en Waddinxveen hebben afgelopen dinsdag, 20 mei 2008, een eerste stap gezet in het traject dat moet leiden tot een niet-vrijblijvende samenwerking of samenvoeging van beide gemeenten.

Tijdens een effectieve bijeenkomst zijn de colleges, in goede sfeer, gekomen tot het opstellen van een eensluidende onderzoeksopdracht om goed inzicht te kunnen krijgen in de gewenste bestuurlijke toekomstpositie van beide gemeenten. Aan deze opdracht is een tijdpad verbonden dat er toe leidt dat het onderzoek naar de gewenste toekomstpositie van beide gemeenten en de vergelijking tussen deze posities eind 2008 wordt afgerond. Daarnaast zal in november 2008 een plan van aanpak voor de vervolgactie worden neergelegd. Dit plan omvat in ieder geval een analyse van de noodzakelijk geachte toekomstsituatie en de stappen hoe tot deze situatie kan worden gekomen.

Daarnaast zijn door de portefeuillehouders uit beide colleges verregaande afspraken gemaakt over intensieve samenwerking op een aantal beleidsvelden. Daaronder vallen onder meer de ontwikkeling van de Zuidplaspolder, de bereikbaarheid van de regio en samenwerking op sociaal-maatschappelijk gebied. De afspraken omvatten onder meer de gezamenlijke ambtelijke voorbereiding van onderwerpen en het gezamenlijk formuleren van bestuurlijke standpunten.

Beide colleges hebben uitgesproken elkaar in voorkomende gevallen als `eerste partner' te zien.

Naast de afspraken met betrekking tot bestuurlijke samenwerking zijn door de gemeentesecretarissen ook afspraken gemaakt met betrekking tot verdergaande samenwerking tussen de beide ambtelijke organisaties.