Saxion Hogescholen
BR>

vr 23 mei 2008

Onderzoek pleit voor andere aanpak risicobeheersing

Onderzoek pleit voor andere aanpak risicobeheersing

Waar het overheidsbeleid zich met name richt op strakke technische regels rond gebruik, opslag en het transport van gevaarlijke stoffen, vindt de meerderheid van de burgers juist andere dingen belangrijk bij het beoordelen van de risico's in hun leefomgeving. Dat blijkt uit een landelijke peiling uitgevoerd in opdracht van lector Risicobeheersing Wilbert Rodenhuis, van Saxion Hogescholen. Op basis van de resultaten pleit hij voor een andere aanpak. "Zorg voor meer marktwerking in de risicobeheersing en geef omwonenden een centrale rol bij het zoeken naar oplossingen."

Met marktwerking doelt Rodenhuis op het invoeren van risico trade-offs. "Veiligheid is subjectief. Burgers beleven veiligheid en de risico's die zij lopen heel anders dan de experts. Er bestaat geen collectief gevoel van veiligheid en het is dus ook niet logisch iedereen dezelfde collectieve norm op te leggen, zoals nu het geval is." Bovendien is het voor de burger niet van belang welke risico's zij lopen, maar juist hoe groot het totale risico is op de plek waar je woont, werkt of recreëert. "Dit opent de weg voor een vorm van marktwerking", vindt Rodenhuis. "Een markt waarin de overheid een maximum stelt aan de omvang van het totale risico op een bepaalde plek, waar de verschillende risicoveroorzakers met elkaar en met de burger onderhandelen over hoe die risico's worden verdeeld." Een maximum wat overigens wel lager zou moeten liggen dan nu het geval is.

Dan zou bijvoorbeeld Schiphol toch kunnen uitbreiden, mits ze ervoor zorgt dat andere risico's voor omwonenden (zoals drukke wegen of tankstations) worden verminderd. Overleg met de burgers is hierbij een absolute voorwaarde. Zij kunnen aangeven wat binnen dat maximum acceptabele `trade-offs' zijn. Uit het onderzoek van Rodenhuis blijkt dat 83% van de respondenten inderdaad van mening is dat bedrijven, omwonenden en overheden samen voorstellen moeten doen om de risico's te verminderen. De overheid krijgt in zijn betoog dus een andere rol dan nu het geval is.

Rodenhuis presenteert de resultaten van zijn onderzoek op 23 mei a.s. tijdens een rede ter gelegenheid van zijn officiële installatie als lector bij Saxion Hogescholen. Het lectoraat Risicobeheersing is in 2004 opgericht n.a.v. de vuurwerkramp in Enschede en maakt onderdeel uit van het Saxion Kenniscentrum Leefomgeving


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------

Meer informatie: Wilbert Rodenhuis, lector risicobeheersing, 06-43046850