Vereniging Eigen Huis

Meer duidelijkheid over beloning financiële tussenpersonen, maar nog niet genoeg

Minister Bos van Financiën wil per 1 januari 2009 één regeling die duidelijkheid geeft over de beloning van tussenpersonen die adviseren over complexe financiële producten zoals de meeste hypotheken en (levens)verzekeringen. De hoogte van de provisie moet volgens de plannen van Bos schriftelijk en voorafgaand aan de keuze voor een financieel product aan de consument kenbaar worden gemaakt.

Op dit moment zijn nog drie transparantieregelingen van toepassing, wat vooral voor consumenten erg verwarrend kan zijn. Vereniging Eigen Huis wil dat er duidelijkheid komt over de beloning van tussenpersonen en is daarom enthousiast over de voorgenomen maatregel. Het is een belangrijke stap vooruit, maar het gaat de vereniging nog niet ver genoeg. De voorgestelde regeling geldt namelijk alleen voor complexe financiële producten â meestal met een beleggingselement, zoals de beleggingshypotheek â en niet voor âeenvoudigeâ producten zoals een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Vereniging Eigen Huis wil daarom dat de werking van regeling wordt uitgebreid tot alle hypotheken en moeilijk te beoordelen verzekeringen zoals woonlastenverzekeringen, waar enorme provisies op worden verdiend. Eén regeling voor alle hypotheken voorkomt dat adviseurs in hun advies vluchten naar hypotheken waarvan de provisie-inkomsten niet behoeven te worden getoond.

Alle beloningsprikkels die een onafhankelijk advies in de weg kunnen staan moeten worden weggenomen. Dit is ook reden waarom de vereniging pleit voor een algeheel verbod op bonusprovisies.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 22 mei 2008

---

Naar het Eigenhuis.nl forum

---