Gemeente Enkhuizen

Aquacultuur

Cultuurhistorische collectie onder de loep

De gemeente Enkhuizen is in het bezit van een uitgebreide cultuurhistorische collectie. Een deel van de cultuurhistorische collectie wordt binnenkort door een externe deskundige beoordeeld. Deze collectie bestaat uit stukken en werken uit verschillende perioden van de lokale en regionale geschiedenis. Ook zijn er stukken in het bezit van de gemeente die geen direct verband lijken te hebben met Enkhuizen of met de regio. Dit deel van de collectie wordt de C-collectie genoemd en bestaat uit 2.628 stukken.

De gemeente voelt zich zeer betrokken bij haar collectie maar heeft niet de kennis om de collectie goed te beheren. Een werkgroep 'cultuurhistorische collectie Gemeente Enkhuizen' heeft zich gebogen over de vraag hoe de gemeente de collectie in de toekomst kan beheren, toegankelijk voor het publiek kan maken en kan behouden voor toekomstige generaties. Het beoordelen van de C-collectie is daarin de eerste stap.

Deze stukken worden nu door een externe deskundige beoordeeld. Dit betekent dat wordt bepaald of de stukken betrekking hebben op de lokale geschiedenis van Enkhuizen of van de regio. Voor zover mogelijk wordt de waarde van de stukken bepaald en worden de gegevens geregistreerd in een digitaal registratiesysteem. Voor deze beoordeling heeft de gemeente de heer J. Kerkhoven aangetrokken. De heer Kerkhoven is wetenschappelijk geschoold en heeft ervaring op het gebied van museum- en collectiebeleid.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl