Vlaamse Overheid

passiefscholen

Groen licht voor bouw van eerste passiefscholen

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

vrijdag 23 mei 2008
Dit jaar nog start de bouw van de eerste Vlaamse passiefscholen. Op voorstel van minister Vandenbroucke en minister Crevits zette de Vlaamse regering vandaag het licht op groen voor 25 scholen, verspreid over alle provincies. Passiefscholen zijn zo gebouwd dat ze (bijna) geen verwarming nodig hebben. Door goede isolatie, extreme luchtdichtheid, zonnewarmtewinsten via goed georiënteerde ramen en gezond en voldoende ventileren, zijn deze scholen baanbrekend op vlak van energieverbruik en luchtkwaliteit. Het energieverbruik van een passiefschool is zo'n 75% lager dan bij een traditioneel schoolgebouw. Dit is niet alleen belangrijk in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Dankzij de minieme energiefactuur blijven er voor de scholen veel meer middelen over voor de inhoudelijke werking. Alle onderwijsnetten stappen mee in het project en zullen samen een bouwvolume van 65.565 m² realiseren. Minister van Onderwijs Vandenbroucke maakt voor deze pilootprojecten een budget van 21 miljoen euro vrij. De meerkosten als gevolg van passiefbouwen worden volledig gesubsidieerd.

Sinds januari 2008 moeten alle bouwaanvragen voor nieuwe scholen aan de E70-norm voldoen. Dat wil zeggen dat ze 30% energiezuiniger moeten zijn dan de gangbare E100-norm. Dit E-peil wordt als voorwaarde opgelegd, omdat het economisch optimaal is:de extra kosten voor isolatie worden dan maximaal terugverdiend dankzij de besparing op de energiefactuur. De extra investeringskosten die nodig zijn voor E70, krijgen scholen volledig terugbetaald via subsidies.

Passiefscholen gaan nog veel verder dan E70-scholen. Ze zijn zo energiezuinig dat ze bijna geen verwarming meer nodig hebben. Hoewel de investering zwaar is, en daardoor minder snel terugverdiend, leveren passiefscholen ongetwijfeld een belangrijke bijdrage tot de scholenbouw in de toekomst. In Duitsland en Luxemburg staan al heel wat passiefscholen. In Vlaanderen hadden we er tot nu toe geen ervaring mee in de zuivere scholenbouw. Daar wil minister Vandenbroucke nu verandering in brengen met de realisatie van 25 pilootprojecten. Minister Crevits, bevoegd voor energie, steunt dit initiatief.

De oproep van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn) voor de bouw van passiefscholen leverde 75 kandidaturen op. Een selectiecommissie beoordeelde de projecten op basis van een aantal vastgelegde criteria. Er werd o.a. rekening gehouden met de snelheid waarmee het project kan gerealiseerd worden, de representativiteit van het project, de bereidheid om de energieprestaties permanent op te volgen en het project open te stellen voor geïnteresseerden en de totaalvisie van de inrichtende macht op duurzaamheid.

Uiteindelijk werden 25 projecten geselecteerd: 4 van het gemeenschapsonderwijs (8.451 m²), 7 van het officieel gesubsidieerd onderwijs (26.170 m²) en 14 van het vrij gesubsidieerd onderwijs (30.944 m²). Het gaat zowel om scholen van het basisonderwijs, het secundair onderwijs en het volwassenenonderwijs. De bouwprojecten komen er in Heusden-Zolder, Bilzen, Bocholt , Genk en Dilsen-Stokkem (Limburg), in Tienen, Londerzeek en Groot Bijgaarden (Vlaams-Brabant), in Kortrijk, Brugge, Zwevegem, Waregem en Anzegem (West-Vlaanderen), in Aalst, Oudenaarde, Kruishoutem en Assenede (Oost-Vlaanderen), in Zwijndrecht, Turnhout, Wuustwezel, Mortsel en Zandhoven (Antwerpen) en in Etterbeek (Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Meer details over deze projecten vindt u in bijlage.

De bouw van deze passiefscholen is ongetwijfeld een mijlpaal in de geschiedenis van energiezuinige gebouwen in Vlaanderen. Verwacht wordt dat door de bouw van deze voorbeeldprojecten de afzetmarkt voor passieve bouwproducten en de ervaring bij architecten, studiebureaus en aannemers op het vlak van passief bouwen sterk zal vergroten, waardoor de totale bouwprijs van passiefscholen en andere passiefgebouwen nog zal verminderen.

Minister Vandenbroucke: "Met de E70-norm en de bouw van passiefscholen wordt het Vlaamse onderwijs echt de voorhoede inzake energiezuinige overheidsgebouwen in België. Dat is een verantwoordelijkheid die ik graag, samen met de koepels, opneem. Dat de scholen hierdoor tegelijk meer werkingsmiddelen overhouden, is mooi meegenomen."

Minister Hilde Crevits: "We staan voor een grote uitdaging om de Kyotonorm te halen. Daarom moeten bedrijven, gezinnen en de overheid inspanningen leveren om de CO2-uitstoot te verminderen, onder meer door het energieverbruik bij gebouwen en woningen aan te pakken. Door de stijgende olie- en aardgasprijzen zijn energiebesparende investeringen ook snel terug verdiend. Dus is dit goed voor het milieu én de portemonnee. Scholen hebben een voorbeeldfunctie op dit vlak naar leerlingen, leerkrachten en ouders. Als minister van energie ben ik verheugd dat 25 scholen een positief signaal geven door delen van de school om te bouwen tot een toonbeeld van energiezuinige architectuur. Dit moet iedereen inspireren om ook in de thuissituatie energiebesparende initiatieven te nemen."

Meer details over de goedgekeurde projecten vindt u hier .

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Leen Muys, persmedewerker kabinet Vandenbroucke (Onderwijs) Tel: 02 552 68 50
GSM: 0479 42 44 23
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be