Groen!

Brussel, 23 mei 2008

Een agenda voor Leterme

Vandaag komt de regering bijeen in een socio-economische top waar de krijtlijnen voor het beleid van de komende drie jaar uitgestippeld moeten worden. De voorbije dagen kregen we van de CD&V voortdurend te horen dat we dit vooral niet mogen vergelijken met de superministerraden die Verhofstadt destijds organiseerde. En gelijk heeft de partij, want terwijl die superministerraden grote verklaringen opleverden, leent de socio-economische top van Leterme zich zelfs daar niet toe. Omdat er niets op tafel ligt.

Intussen ontspoort de begroting, verzwakt de economie en neemt de armoede toe. Groen! heeft zes voorstellen uitgewerkt en tot half juli, D-Day, gepland voor de premier. Op die manier willen wij de premier en zijn ploeg helpen om eindelijk uit de startblokken te schieten.

De zes voorstellen zijn:


1. VERGRIJZING:

Verder investeren in de eerste pensioenspijler opdat iedereen een zorgeloze oude dag kan hebben. Daarenboven minstens even dringend miljoenen euro's steken in de spaarpot om de kosten van de zorg voor de ouderen te betalen. Dit kan door in plaats van een tekort opnieuw een overschot te creëren


2. ENERGIEMARKT REGULEREN:

De regering zou verder ook kunnen optreden tegen de monsterwinsten die Electrabel verdient op haar reeds lang afgeschreven kerncentrales. Winsten op de kap van de burger die jarenlang teveel betaalde voor haar facturen. Het afromen van die winsten kan gaan naar de bestrijding van de energiearmoede en onderzoek naar hernieuwbare energie. Bovendien kan het niet dat Electrabel miljoenen euro's teveel aanrekent, omdat ze gratis CO2 rechten kreeg. Kiest Leterme voor de consument of voor de belangen van het Franse Suez? De CREG - de federale energieregulator die dit kan voorkomen - versterken, lijkt een logische stap.


3. NMBS:

Vele werknemers zijn afhankelijk van de trein om naar hun werk te kunnen gaan. Maar ze worden te vaak geconfronteerd met het gebrek aan investeringen in de NMBS. De oplossing is: voldoende investeren in het spoor. Tariefverhogingen zijn onaanvaardbaar als de toplui van de NMBS zichzelf belonen met een miljoenenbonus. Samenwerken met De Lijn, de TEC en de MIVB kan helpen om tot een geïntegreerd mobiliteitsbeleid te komen.


4. HUMAAN ASIELBELEID:

'Duurzame lokale verankering' is een goede reden voor regularisatie. Mensen die hun leven hier hebben opgebouwd, moeten kunnen blijven. Wat minister Turtelboom voorstelt, is heel wat anders. Ze heeft het begrip 'duurzame lokale verankering' volledig naar haar hand gezet, en omgevormd tot 'economisch interessant voor ons eigenbelang'.


5. ARMOEDE:

Tijdens het Rerum Novarum heeft Leterme 2 miljard euro extra beloofd voor sociale maatregelen. Hij is gestrand op 41 miljoen euro minder voor armoedebestrijding. En dat terwijl 1 op 7 Belgen onder de armoededrempel leeft en steeds meer mensen in een eindeloze spiraal van schulden terechtkomen. Hij geeft wel 2,4 miljard euro cadeau aan de grote multinationals via de notionele intrestaftrek.


6. ECO-FISCALITEIT:

Verschuif het zwaartepunt van arbeid naar vervuilende consumptie en grote vermogens. Ons belastingstelsel is immers niet meer van deze tijd: het tast de werkgelegenheid aan, is sociaal onrechtvaardig, en laat kansen liggen voor innovatie en groei. Ons uitgangspunt blijft dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Een eco-fiscaliteit laat de vervuiler betalen, zorgt voor een positieve sociale herverdeling en zet bedrijven aan om voluit te investeren in duurzame producten en diensten. Zo'n fiscale hervorming zal niet enkel voor meer sociale rechtvaardigheid zorgen, maar zal ook de begroting structureel gezond maken.

Wij verwachten best niets van deze socio-economische top. Meer dan een dagje gepalaver zal het niet worden. Deze regering liet al te vaak zien dat ze haar woorden niet in daden kan omzetten. Leterme kan nog niet eens zijn eigen agenda beheren, hoe zou hij dan het land willen besturen? Daarom geven wij hem bij aanvang van de top een agenda. We hebben er meteen de belangrijkste uitdagingen ingeschreven. Als op 15 juli zijn regering valt, willen we niet dat hij het land meesleurt in zijn val.

Meyrem Almaci - Vera Dua - Wouter De Vriendt - Freya Piryns - Stefaan Van Hecke- Tinne Van der Straeten

Federale parlementsleden Groen!