Gemeente Asten


23-05-2008
Gemeente Asten pakt wachtlijst zorgaanbieders aan

De gemeente Asten heeft de (eenvoudige) thuiszorg ofwel Hulp bij het Huishouden (Categorie I) ingekocht bij Savant en Zuidzorg. Deze hulp wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door zogenaamde alpha-hulpmedewerkers. Op dit moment kunnen deze partijen niet voorzien in de behoefte die er bestaat. Daardoor is er inmiddels een wachtlijst ontstaan.

Achtergrond
Gemeente Asten is niet uniek in de problemen die worden ervaren bij de uitvoering van de Hulp bij het Huishouden. In verschillende omringende Peelgemeenten loopt men hier tegenaan.

Problemen die onder andere worden ervaren zijn: De zorgaanbieders kunnen niet bieden wat contractueel is afgesproken Er is sprake van een overspannen arbeidsmarkt en er is te weinig personeelsaanbod voor dit werk
De alpha hulp constructie is niet aantrekkelijk genoeg De zorgaanbieders kunnen niet voldoen aan de prestatie-afspraken

Acties gemeente
Gelet op de zorgplicht op grond van de WMO en de inmiddels ontstane schrijnende gevallen, zal de gemeente Asten de zorgvragers niet in de kou laten staan. Derhalve is contact gezocht met een aantal zorgaanbieders. Eén van deze aanbieders is Rinette Zorg BV uit Best. De gemeente Asten is een overeenkomst aangegaan met deze aanbieder en hoopt daarmee de wachtlijstproblematiek te kunnen oplossen. Rinette Zorg BV is als enige aanbieder in staat onmiddellijk hulp in te zetten in Asten.
Bovendien onderzoekt de gemeente in samenwerking met de Atlantgroep en Amaliazorg naar alternatieve mogelijkheden voor schoonmaakhulp, was- en strijkhulp en maaltijden.

Persoonsgebonden Budget (PGB)
Een van de mogelijkheden om de wachtlijstproblematiek op te lossen is het gebruik maken van het Persoons Gebonden Budget (PGB). In het kort komt het er op neer dat de zorgvrager zelf een hulp inschakelt. De gemeente Asten kent een ruime PGB regeling. De gemeente kent een vergoeding van 100% (van het laagste tarief) toe voor zorgvragers die zelf een hulp zoeken en gebruik maken van een persoonsgebonden budget.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar het Lokaal Loket: tel. 0493- 690622.
Regio
Deze problematiek speelt in de hele regio. Ook in regionaal verband wordt door de gemeente Asten overleg gevoerd hoe in de toekomst tot een structurele oplossing te komen voor deze problematiek.