Politie Amsterdam-Amstelland

Slotmanifest Capitel Policing Europe / Amsterdam (23/05/08)

CPE-conferentie leidt tot Europese afspraken ter bestrijding van ondermijning en ongelijkwaardigheidâ

Welten: De resultaten stemmen ons meer dan tevreden

Korpschef Bernard Welten is meer dan tevreden over de resultaten van de CPE-conferentie die deze week in Amsterdam is gehouden. De korpschefs van de Europese hoofdsteden zijn tot duidelijke afspraken gekomen over een gezamenlijke aanpak op het gebied van ondermijning (vermenging van onder- en bovenwereld) en ongelijkwaardigheid (discriminatie in de breedste zin).

Welten: âWe hebben met deze conferentie meer bereikt dan ik had durven hopen. Met betrekking tot ondermijning en ongelijkwaardigheid gaan we nu Europa-breed gezamenlijk verder optrekken. De belangrijkste principes uit het Nederlandse visiedocument Politie in Ontwikkeling (2005) krijgen nu ook een Europese dimensie.â

Met betrekking tot ongelijkwaardigheid hebben de politiechefs in hun slotverklaring vastgelegd dat handhaving van de wet de eerste prioriteit heeft. Maar tegelijkertijd zijn ze het erover eens dat de politie moet investeren in de dialoog met groepen die uitgesloten dreigen te worden of zichzelf afkeren van de samenleving. Ook is in het slotdocument vastgelegd dat alle Europese hoofdstedelijke politiekorpsen een liaison voor het thema ongelijkwaardigheid aanstellen. Welten: âDie contactpersonen gaan nauw met elkaar samenwerken en zullen een netwerk vormen voor de uitwisseling en verdere ontwikkeling van de expertise op dit gebied.â

Ook is overeengekomen dat de korpsen meer een afspiegeling moeten worden van de samenleving - voor Nederland is dat wellicht een open deur, maar sommige korpsen kennen die ambitie nog helemaal niet. De chefs willen daarvoor meer mensen met diverse culturele en etnische achtergronden binnenhalen. En tijdens de politie-opleiding moet er meer aandacht worden besteed aan de âmulticulturele vaardighedenâ van agenten. De korpschefs benadrukken bovendien het belang van community policing (wijkgerichte aanpak) en het samenwerken met burgers en partners in de strijd tegen ongelijkwaardigheid.

Voor wat betreft het thema ondermijning hebben de hoofdcommissarissen de bestrijding van mensenhandel als eerste prioriteit gekozen. In het bijzonder de aanpak van vrouwenhandel. Verder is overeengekomen dat het principe van programmasturing, zoals het Amsterdamse korps dat kent, ook in andere Europese korpsen geïntroduceerd gaat worden. Daarbij wordt gezamenlijk met het bestuur, het openbaar ministerie en andere partners in veiligheid gewerkt aan de verwezenlijking van een vooraf gesteld doel.

Tijdens de conferentie vorig jaar in Berlijn hebben de korpsen van Parijs, Londen, mardid, Berlijn en Amsterdam een commissie opgericht waarin elkaars âbest practicesâ worden uitgewisseld. Aan die commissie gaan nu ook andere korpsen deelnemen. Volgens Welten zal de focus tijdens de eerste bijeenkomsten liggen op wat korpsen van elkaar kunnen leren op het gebied van de noodhulp en de rol en functie van de politiebureaus met betrekking tot wijkgericht werken.

De 31e CPE-conferentie wordt volgend jaar in de Roemeense hoofdstad Boekarest gehouden. Centraal staan dan de onderlinge uitwisseling van informatie over mensenhandel en het concept van Informatie Gestuurde Politie, zoals we dat in Nederland al langer kennen en waarbij de politie optreedt op basis van ingewonnen informatie en niet op basis van wat ze toevallig op straat tegenkomt.

De volledige slotverklaring is te vinden op
www.politie-amsterdam-amstelland.nl