Gemeente Valkenswaard

reconstructie Europalaan naar gemeenteraad

Voorstel over reconstructie Europalaan naar gemeenteraad

Het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft een commissie- en raadsvoorstel over de reconstructie van de Europalaan aangeboden aan de gemeenteraad voor behandeling in de maand juni.

Eind september 2007 stelde de gemeenteraad geld beschikbaar om maatregelen te treffen op de kruising van de Europalaan met de Bosstraat. Daar moet een veilige oversteek komen voor de leerlingen van Scholengemeenschap Were Di die daar passeren van en naar de locatie aan de Merendreef. Bij een aantal raadsleden bestond onduidelijkheid over de mogelijkheid om de reconstructie van de Europalaan en de aanleg van de Lage Heideweg kort na elkaar te kunnen realiseren. Tijdens de raadsvergadering van september 2007 werden een amendement (= wijzigingsvoorstel) en twee moties (= verzoek) aangenomen over de hiervoor genoemde zaken. De gevolgen van het amendement en de moties voor de procedures, het beschikbare geld, de planning en dergelijke, zijn vervolgens in januari 2008 door de ambtelijke organisatie in beeld gebracht in een uitgebreid memo.

In het coalitieprogramma 2008-2010 zijn de reconstructie van de Europalaan en de aanleg van de Lage Heideweg als speerpunten benoemd. De raad wil voor juli 2008 een voorstel van het college ontvangen over de reconstructie van de totale Europalaan (dus inclusief aansluiting aan noord- en zuidzijde en aanleg rotondes op twee kruisingen). De reconstructie biedt de mogelijkheid om het doorgaande vrachtverkeer te weren uit het centrum van Valkenswaard (Eindhovenseweg/Luikerweg) totdat de Lage Heideweg is aangelegd. Uiteindelijk is het de bedoeling om het doorgaande vrachtverkeer helemaal te weren uit de bebouwde kom en het via de nieuwe route te laten rijden en in de toekomst via de nieuwe N69.

Inhoud commissie- en raadsvoorstel
Het ontwerp van de reconstructie Europalaan is inmiddels enkele jaren oud. Daarom is gekeken of het nog voldoet aan de meest recente verkeersrichtlijnen. Dit heeft een nieuw ontwerp opgeleverd. De wijzigingen ten opzichte van het eerdere ontwerp zijn:
* de aansluiting van de Eindhovenseweg is meer ondergeschikt gemaakt aan de Europalaan, waardoor het verkeer meer automatisch de Europalaan zal volgen;

* duidelijker aanduiding bij rotonde Bakkerstraat/Wolbergstraat dat men een 30 km zone in rijdt;

* en turborotonde als aansluiting op de Zuidelijke Randweg/ De Vest om in de toekomst meer verkeer te kunnen afwikkelen.

Oversteek kruising Bosstraat-Europalaan
Het nieuwe ontwerp kent op dit moment twee varianten voor de kruising Bosstraat-Europalaan. Bij het uitwerken van deze kruising bleek namelijk dat het voor de doorstroming op de Europalaan, vanwege de hier aanwezige Hoogwaardig Openbaar Vervoerlijn, beter zou zijn om - naast de al geplande westelijke - ook de oostelijke aansluiting van de Bosstraat af te sluiten voor het autoverkeer en alleen een oversteek voor fietsers en voetgangers te realiseren. De eerste variant betekent dat het autoverkeer komend vanuit de Bosstraat (vanaf westzijde, dus Eindhovenseweg) de Europalaan niet kan oprijden en vanaf de Europalaan de Bosstraat niet kan inrijden. In de tweede variant geldt dat ook voor autoverkeer komend vanuit de oostkant van de Bosstraat en vice versa. In de tweede variant kan de kruising teruggebracht worden naar twee rijstroken, met oversteek, vanwege het vervallen van de opstelstrook voor het afslaand verkeer. Hierdoor kan het gedeelte van de Europalaan, tussen de Eindhovenseweg en Valkenierstraat, verder van de bebouwing af komen liggen wat leidt tot een lagere geluidsbelasting aan de gevels. De gemeente belegt op maandag 23 juni aanstaande een informatieavond voor de bewoners van de Bosstraat om de mening van de direct aanwonenden te peilen over de twee varianten. Vervolgens kan het college hierover een besluit nemen. De betreffende bewoners worden tijdig voor de informatieavond uitgenodigd.

Procedure hogere geluidswaarden en RO-procedure Voor de reconstructie van de Europalaan moeten een geluidsprocedure en twee procedures op basis van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (artikel 19 lid 1) worden gevoerd. Die RO-procedures zijn nodig om de aanleg van een rotonde mogelijk te maken op de kruising van de Europalaan met de Bakkerstraat/Wolbergstraat en een turborotonde (kan meer verkeer afwikkelen) op de kruising met de Zuidelijke Randweg/De Vest.

Onderdeel van de procedures is het ter inzage leggen van de stukken. Dit dient voor de geluids- en RO-procedures gelijktijdig plaats te vinden. Naar verwachting start de terinzagelegging op 21 augustus aanstaande, direct na de schoolvakantie. De terinzagelegging wordt gepubliceerd op de gemeentepagina en website. Voor de procedures wordt gebruikt gemaakt van de meest recente cijfers o.a. afkomstig uit het nieuwe verkeersmodel voor de gemeente Valkenswaard.

Behandeling commissievoorstel op 12 juni aanstaande Het voorstel voor de reconstructie van de Europalaan komt op donderdag 12 juni aan de orde in de openbare vergadering van de raadscommissie en naar verwachting op 26 juni in de gemeenteraad. Aanvang van beide vergaderingen is 20.00 uur. Bij een commissievergadering bestaat spreekrecht. Als belanghebbende kunt u voorafgaand aan de vergadering nog iets zeggen over een onderwerp dat op de agenda staat. Wilt u gebruik maken van het spreekrecht, dan kunt u dat vóór de vergadering schriftelijk of mondeling doorgeven aan de raadsgriffie. De griffie is bereikbaar in het gemeentehuis via telefoonnummer 040-2083407.

Voorstel op website en bij balie
Zoals gebruikelijk zijn de vergaderstukken openbaar. Belangstellenden kunnen het commissie- en raadsvoorstel met het hiervoor genoemde memo vanaf maandag 26 mei inzien via deze website. Er zijn vanaf genoemde datum ook exemplaren beschikbaar bij de balie van het gemeentehuis.

Actief communicatietraject
Circa 600 omwonenden/belanghebbenden nabij de Europalaan en diverse belangenorganisaties krijgen een brief van de gemeente over de behandeling van het commissie- en raadsvoorstel.

Vanaf het moment dat de raad een besluit neemt over de Europalaan, tot en met de feitelijke reconstructie, start de gemeente een actief en uitgebreid communicatietraject. Onder meer met speciale nieuwsbrieven voor omwonenden en belangenorganisaties, informatiebijeenkomsten en publicaties op gemeentepagina en website.

Met vragen over de reconstructie kunt u terecht bij de ambtelijk projectleider, de heer M. van den Boomen van de afdeling Leefomgeving van de gemeente. Hij is telefonisch bereikbaar via nummer 040-2083636.