Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen Ferrier over voedseltekorten in Haïti

23-05-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ferrier over voedseltekorten in Haïti. Deze vragen werden ingezonden op 15 april 2008 met kenmerk 2070817750.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, minister voor
Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Ferrier (CDA) over voedseltekorten in Haïti.

Vraag 1

Kent u het bericht "Rellen in Haïti om duur eten"? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Hoe is de situatie momenteel in Haïti na de onrust over de gestegen voedselprijzen?

Antwoord

Na de langverwachte toespraak van president Préval op 9 april jongstleden, waarin hij de bevolking opriep de rellen te staken, en de daaropvolgende aankondiging van het ontslag van premier Jacques-Edouard Alexis alsmede een daling van de prijs van rijst met circa 15 procent, is de onrust voor het moment enigszins getemperd. In de afgelopen weken is het openbare leven weer op gang gekomen en vonden geen massale demonstraties meer plaats.

Vraag 3
Deelt u de mening dat onder anderen met het oog op deze ongeregeldheden in Haï ti, en ook in Bangladesh, Burkina Faso, Indonesië vanwege voedseltekorten, maar ook gezien de ontwikkelingen in het kader van klimaatverandering en alternatieve energie (biomassa en biobrandstoffen) en de zorgen geuit door het Wereld Voedsel Programma (WFP) ten aanzien van grootschalige tekorten aan voedsel op korte termijn, het van belang is dat er een samenhangende visie op deze ontwikkelingen komt binnen ons ontwikkelingsbeleid? Zo ja, kunt u de Kamer toezeggen dat uw voorgenomen notitie over landbouw en ontwikkeling voor het zomerreces naar de Kamer komt? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Ja, ik onderschrijf het belang van een samenhangende visie op de ontwikkeling van voedselzekerheid, klimaatverandering en alternatieve energie. De notitie ` Landbouw, rurale bedrijvigheid en voedselzekerheid', is op 8 mei jongstleden aan de Tweede Kamer aangeboden.

Bijna een miljard mensen leeft van een inkomen van minder dan één dollar per dag. Van 17% van de bevolking in ontwikkelingslanden is de dagelijkse calorie-inname onvoldoende voor een gezond bestaan. De voedselzekerheid is recent verder onder druk komen te staan door de stijgende voedselprijzen. De onderliggende oorzaken zijn divers, maar hebben tot gevolg dat de huidige landbouwproductie de stijgende vraag naar voedsel niet kan bijhouden.

De Nederlandse inzet op 'duurzame landbouwontwikkeling en rurale bedrijvigheid in ontwikkelingslanden' zal met een extra EUR50 miljoen per jaar toenemen, waardoor het totaal beschikbare bedrag de komende jaren rond de EUR400 miljoen per jaar zal liggen. De Nederlandse inzet loopt via vijf sporen: produktiviteitsverbetering, de 'enabling environment', duurzame ketenontwikkeling, verbeterde markttoegang, alsmede voedselzekerheid en overdrachtsmechanismen.

Tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF/WB heeft de minister van Financi ën toegezegd een notitie te schrijven over de wereldvoedselprijzen. De notitie wordt medio mei verwacht.

Nederland volgt het lopende onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de voedselprijsstijgingen in de wereld nauwlettend. Dat onderzoek is onder meer in uitvoering bij de Wereldbank, de Verenigde Naties, het Department For International Development (DFID) en de Europese Unie.

Daarnaast ondersteunt Nederland het International Food Policy Research Institute (IFPRI) en de Stichting Onderzoek Wereldvoedselvoorziening van de Vrije Universiteit (SOW-VU). Zij zijn betrokken bij het analyseren van de voedselproduktie in de wereld ter ondersteuning van beleidsontwikkeling op dit p unt.


1) NRC, 9 april 2008

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl