Doorbraak versterking positie van de cliënt

23/05/2008 13:54

Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad

Het kabinet heeft belangrijke voorstellen gedaan om mensen die zorg nodig hebben, een sterkere positie te geven. De CG-Raad pleit hier al heel lang voor. De CG-Raad is blij met de voorstellen, maar constateert dat ze vooral gaan over de relatie tussen de cliënt en de zorgverleners. Voor de relatie tussen de cliënt en de zorgverzekeraar wordt niets geregeld. Dat moet volgens de CG-Raad nog gebeuren.

Nu bepaalt vooral de zorgverzekeraar welke zorg iemand krijgt en heeft de cliënt geen mogelijkheden om zelf de regie te voeren. Dat moet veranderen, vindt de CG-Raad, zeker in de langdurige zorg. Mensen, of hun vertegenwoordiger, moeten kunnen bepalen waar, hoe en door wie de zorg wordt geleverd. Zeker de mensen die dagelijks aangewezen zijn op zorg. Het budget moet de klant volgen en niet andersom. Dit is de belangrijkste prikkel voor kwaliteit.

Er zijn twee mogelijkheden. Met een persoonsvolgend budget (PVB) kiest de cliënt zelf zijn zorgaanbieder(s) die daarna door de zorgverzekeraar worden betaald. Met een persoonsgebonden budget (PGB) koopt de cliënt zelf zijn zorg in. Deze mogelijkheden zijn wettelijk niet verankerd. De CG-Raad vindt het noodzakelijk dat de voorstellen van het kabinet hiermee worden aangevuld.

De snelste manier om deze voorstellen door te voeren, is het verbeteren van de bestaande patiëntenwetten en de AWBZ.