LIOF


'Meer Limburgse ondernemers moeten innoveren'

Limburgse ondernemers in het industriële midden- en kleinbedrijf mogen wel wat meer ambitie tonen op het gebied innovatie. Dat betoogde vandaag algemeen directeur Jérôme Verhagen van NV Industriebank LIOF tijdens De Innovatiedag in Roermond. "Slechts, met de nadruk op slechts, dertig procent van de industriële ondernemers in het mkb hebben innovatie actief opgenomen in hun strategie. Ik pleit al langer voor meer ambitie. Met de nieuwe innovatieregelingen tonen we die ambitie. Aan de ondernemers om de handschoen op te pakken."

Verhagen was naast gedeputeerde Herman Vrehen en professor Luc Soete een van de sprekers tijdens De Innovatiedag in Roermond waar 'dertig jaar innovatie in Limburg' werd geëvalueerd. Sinds LIOF in 1978 startte met het ondersteunen van vernieuwende onderzoeken en projecten, maakten ruim 600 Limburgse bedrijven gebruik van een breed scala aan instrumenten. De geïnvesteerde gelden hebben in die dertig jaar gezorgd voor beduidend meer omzet, bedrijvigheid en werkgelegenheid; zo blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van het instituut UNU-MERIT van de Universiteit Maastricht.

Meer draagvlak
"Door de jaren heen is het belang van innovatie groter geworden," aldus Verhagen. "De ondersteuning is veranderd. Van pure productvernieuwing via procesverbetering en strategieontwikkeling tot en met kennistransfer en open innovatie nu. Samen met Syntens, Provincie Limburg, het ministerie van EZ en de EU. Ons Limburgse model van innovatieondersteuning is recent vertaald in een Zuid-Nederlandse aanpak, het Operationeel Programma Zuid Nederland. Het draagvlak voor innovatieondersteuning wordt alleen maar groter. En de beschikbare budgetten ook."

Verhagen riep de Limburgse ondernemers op meer gebruik te maken van de verschillende instrumenten. Van eenvoudig opstartadvies, co-financiering, menskracht in de vorm van een innovation-officer tot en met hulp bij een compleet bedrijvencluster. "Er ligt voor onze economie een geweldige groeipotentie. Zonder ondernemers bereiken we echter niets. Daarom: laat ons een stukje van uw risico pakken en zie dat als aanmoediging om te gaan innoveren."

300 ondernemers
De Innovatiedag in Roermond werd bezocht door ruim 300 ondernemers. Behalve lezingen waren er workshops over de diverse vormen van innovatieondersteuning, financiering en octrooiiering van uitvindingen en ins en out van grensoverschrijdende samenwerking.

De dag werd besloten met de uitreiking van drie LIOF-Diamanten aan ondernemers met de meest spraakmakende innovatieprojecten in de voorbije dertig jaar.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Roermond/Maastricht, 22 mei 2008

Meer informatie:
NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx, public relations manager
T: 043- 3280280