Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 23 mei 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed tot inwerkingtreding van het oprichtingsdecreet van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij en tot regeling van de samenstelling ervan.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het Fonds voor Scheepsjongens werd in 1975 opgericht om het bemanningsprobleem te verlichten. Het verstrekt een bezoldiging aan de scheepsjongens. Die kunnen tot 499 zeedagen van het Fonds genieten, waarna ze beschouwd worden als volle matroos die volledig ten laste moet vallen van de reder. De Vlaamse Regering keurt nu de samenstelling van de Raad van het Fonds voor Scheepsjongens goed. De Raad neemt beleidsbeslissingen en houdt toezicht op de financiën van het Fonds.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist de functie van secretaris voor de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed (SARO) vacant te verklaren. Aan de functie wordt een salarisschaal van A285 en na 6 jaar schaalanciënniteit A286 toegekend.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Historisch gegroeid bedrijf NV Pasfrost in Zonnebeke', voorlopig vastgesteld op 19 juli 2007, te verlengen met 60 dagen. Ze beslist meteen principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'historisch gegroeid bedrijf NV Pasfrost'. De beslissing gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Eén van de krachtlijnen binnen het Vlaams regeerakkoord is zoveel mogelijk mensen de kans geven een eigen gezinswoning te verwerven, onafhankelijk van hun persoonlijk vermogen. Een van de maatregelen daarvoor is het afschaffen van het registratierecht van 1% op de hypothecaire inschrijving van een lening voor de bouw, renovatie of verwerving van de enige gezinswoning voor de eerste schijf van 100.000 euro. Dit voorstel bleek juridisch en administratief moeilijk haalbaar. Daarom werd gezocht naar een andere oplossing, door het aanpassen van een andere veel gebruikte fiscale maatregel, het abattement. Het abattement is de vrijstelling van registratierechten bij de aankoop van een onroerend goed voor de eerste schijf van 15.000 euro. Het voorzien van een bij-abattement bij de aankoop van een woning of bouwgrond van 10.000 euro voor het gewone tarief (10%) en 20.000 euro voor klein beschrijf (5%) levert de koper vanaf januari 2009 een netto-voordeel van 1000 euro op. De Vlaamse Regering beslist dus haar principiële goedkeuring te hechten aan het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de SERV. Het wordt ook voorgelegd aan de federale minister van financiën in het kader van de door de Bijzondere Financieringswet voorgeschreven overlegprocedure. Daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt zes programmatie-aanvragen goed voor het schooljaar 2008-2009. Het gaat om de programmatie van specifieke structuuronderdelen van de tweede of derde graad en van een studiegebied dat nog op geen enkel leerjaarniveau door de school wordt georganiseerd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State zet de Vlaamse Regering definitief het licht op groen voor het wijzigingsbesluit over de lokale overlegplatforms over gelijke onderwijskansen (LOP). Het gaat om een herschikking van bestaande LOP-regio's of om bijkomende LOP's.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van de ondersteuning van en de kennis- expertiseontwikkeling in het Volwassenenonderwijs hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan samenwerkingsovereenkomsten met de pedagogische begeleidingsdiensten, met het Vlaams Ondersteuningscentrum voor het Volwassenenonderwijs en met die twee diensten samen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de organisatie van het opleidingsaanbod in het volwassenenonderwijs en de bijlage I bij het decreet over het volwassenenonderwijs. Het besluit legt onder meer de aanvraagprocedures vast voor enerzijds het toekennen van onderwijsbevoegdheid aan de besturen van de Centra voor Volwassenenonderwijs en anderzijds voor het aanwenden van leraarsuren en ambten, opgericht met de puntenenveloppe, in bijkomende vestigingsplaatsen. Daarnaast wordt de indeling van de studiegebieden in opleidingen van zowel het secundair volwassenenonderwijs als het hoger beroepsonderwijs aangepast door toevoeging van nieuwe opleidingsbenamingen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de VlOR, de SERV en de Raad van Bestuur van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen en na onderhandelingen met de sociale partners hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap. Het decreet wil voor zoveel mogelijk jongeren het voltijds engagement realiseren, en daarnaast zorgen voor een betere afstemming tussen deeltijds beroepssecundair onderwijs, leertijd en deeltijdse vormingen. Ook wil het decreet elke jongere een traject op maat aanbieden en een volwaardige kwalificatie aanreiken. Over dit decreet wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Hilde Crevits
Het decreet over de energieprestaties in scholen voorziet een vergoeding voor de meerkost die scholen maken voor het behalen van de E70-norm, het voldoen aan de criteria van de passiefhuisstandaard. In het decreet is ook voorzien dat de Vlaamse Regering de prijsherzieningsformule kan bepalen voor in het decreet opgenomen bedragen. Voor de pilootprojecten volgens de passiefhuisstandaard kan de Vlaamse Regering ook de regels bepalen voor de controle van de bijkomende middelen en het voldoen aan de criteria van de passiefhuisstandaard. De Vlaamse Regering beslist nu principieel over het vastleggen van de prijsherzieningsformule, de controle op de bijkomende middelen en de controle op de criteria voor het voldoen aan de passiefhuisstandaard. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State. Tegelijk keurt de Vlaamse Regering de selectie en rangschikking goed van nieuwbouwprojecten in onderwijs volgens de passiefhuisstandaard.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Patricia Ceysens
In het kader van de BBB-hervorming van het Vlaamse overheidsapparaat keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed over de toewijzing van de goederen, de rechten en de verplichtingen van het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen (VIZO) aan het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen en aan het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO). Het VIZO wordt in zijn huidige taken, missie en bevoegdheden opgesplitst over twee agentschappen: Syntra Vlaanderen en VLAO. Het toewijzingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering hecht haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat het besluit bekrachtigt over de toewijzing van de goederen, de rechten en verplichtingen aan het IVA BLOSO. Het ontwerp van bekrachtigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Vlaams Personeelsstatuut van 13 januari 2006 voor wat betreft de uitvoering van het sectoraal akkoord 2005-2007. Het besluit voert een aantal bepalingen in waaronder de herziening van de principes over de gelijkwaardigheid tussen niveau B en C, de creatie van functies van lager kader, extra mogelijkheden van horizontale mobiliteit, bezoldiging, carenzdag, optrekken eindejaarstoelage, verhoging toelage nachtwerk, toelage zaterdagwerk voor rang A1, optrekken loodstoelage, eindeloopbaanverlof, ...

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering is overtuigd van de maatschappelijke meerwaarde van een pluriforme, onafhankelijke en performante Vlaamse geschreven perssector als waarborg voor de democratie, het pluralisme, de sociale cohesie alsook de culturele en taalkundige diversiteit. De sector en de regering zijn het daarom eens dat de vrijwaring en het verder uitbouwen van kwaliteitsvolle en autonome redacties essentieel is voor het behoud van een pluriforme, onafhankelijke en performante Vlaamse geschreven perssector. In dit kader ondertekent de Vlaamse Regering het Protocol met de Vlaamse geschreven perssector 2008-2010. De daarin vermelde steun zal worden toegekend onder de vorm van het ter beschikking stellen van opleidingen. De buitenlandberichtgeving zal een belangrijk onderdeel vormen van de aangeboden opleidingsprojecten.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wijzigt principieel twee besluiten over de brandveiligheidsnormen voor hotels en kampeerterreinen. Uit recente Europese rechtspraak blijkt dat de bepalingen rond het gebruik van blustoestellen, brandblusmiddelen en muurhaspels uit deze twee besluiten niet in overeenstemming zijn met artikelen van het EG-verdrag. Met dit wijzigingsbesluit worden die bepalingen aangepast. Het wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de protocollen van aansluiting van het Vlaams Agentschap Ondernemen en van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken bij de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel met ingang van 1 januari 2008.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wijzigt principieel het Vlaams Personeelsstatuut van 13 januari 2006, wat betreft een aantal maatregelen voor het zeewezen. Het betreft vooral coëfficiënten van de loodsprestaties van rivierloodsen, kanaalloodsen, Scheldemondenloodsen en Kustloodsen en andere toelagen. Het wijzigingsbesluit wordt op de agenda geplaatst voor onderhandelingen met de sociale partners. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State. De regering neemt ook kennis van de rondzendbrief ter zake.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Marino Keulen Het Vlaamse Regeerakkoord bepaalt dat de Vlaamse Regering verder werkt aan een volwaardige toeristische productontwikkeling in samenwerking met de private sector en met bijzondere aandacht voor strategische planning, marketing, communicatie en distributie. In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu, na advies van de Strategische Adviesraad Internationaal Vlaanderen en van de Vlaamse Adviesraad Bestuurszaken, opnieuw principieel een voorontwerp van decreet goed dat er naar streeft om de provincies, steden, gemeenten en de private sector de mogelijkheden te geven om Vlaanderen en haar toeristische regio's op een adequate en verantwoorde wijze verder toeristisch te ontplooien en te promoten. Concreet regelt het decreet de oprichting en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering beslist tot goedkeuring en ondertekening van de overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie en Oman.

Op voorstel van minister Marino Keulen en minister Steven Vanackere Na onderhandelingen met de sociale partners en na advies van de Raad van State, de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken en de SERV hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de organisatie van de OCMW's. Het heeft tot doel een vernieuwde organisatie en werking van de OCMW's in Vlaanderen tot stand te brengen om hen in staat te stellen een modern, democratisch en efficiënt beleid en beheer te voeren. Het basisuitgangspunt is de maximale afstemming van de bestuurlijke organisatie van de OCMW's op het gemeentedecreet. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Na advies van de SERV en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een ontwerpdecreet over de zorg- en bijstandsverleners. Het decreet streeft een dubbel doel na: rechtszekerheid bieden aan medewerkers van erkende welzijnsvoorzieningen die taken van zorg- en bijstandsverlening uitoefenen en bepalen van minimale kwalificatievereisten voor de personen die beroepshalve taken van zorg- en bijstandsverlening uitoefenen. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Omdat het aantal te verwerken dossiers stijgt, wijzigt de Vlaamse Regering haar besluit over de interlandelijke adoptie zodat de overgangsregeling voor de subsidiëring van de diensten voor maatschappelijk onderzoek met een jaar kan worden verlengd. Deze overgangsregeling moet er voor zorgen dat de noodzakelijke capaciteitsuitbreiding in de diensten voor maatschappelijk onderzoek gemakkelijker kan worden gerealiseerd zonder dat dit een meerkost inhoudt voor de begroting.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent 250.000 euro subsidie toe aan het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk vzw in Berchem voor de uitvoering van het convenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen vzw, ZEBRA vzw en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk over de uitvoering van opdrachten ter verbetering van de opvang van verkeersslachtoffers en hun nabestaanden.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent bijna 867.000 euro subsidie toe aan de vzw Vlaams Patiëntenplatform voor het dekken van de loonkost van de ex-DAC'ers die tewerkgesteld zijn in de patiëntenverenigingen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Voor éénzelfde project moeten op dit moment twee onderscheiden vergunningsaanvragen worden ingediend voor de milieu- en stedenbouwkundige aspecten. Om beide procedures beter op elkaar af te stemmen wordt een uniek loket gecreëerd, zodat een samengevoegde aanvraag mogelijk wordt voor zover er een effectieve inhoudelijke band is tussen beide vergunningen en het vergunningen betreft die in eerste administratieve aanleg worden afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen. De Vlaamse Regering hecht daarvoor haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het decreet over de milieuvergunning en het decreet met de eisen en handhavingsmaatregelen op het vlak van energieprestaties en binnenklimaat in gebouwen wijzigt. Over dit voorontwerp wordt het advies ingewonnen van de SERV en van de MiNa-raad. Over dit voorontwerp wordt ook de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed (SARO) geconsulteerd, net als de Vereniging Voor Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP).

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist de Pedegracht te klasseren tot onbevaarbare waterloop van 2de categorie, vanaf de Steenbergstraat in Lennik tot de samenvloeiing met de Neerpedebeek. Tegelijk klasseert ze de Molenbeek/Neerpedebeek tot onbevaarbare waterloop 2de categorie vanaf de Bossuitstraat in Lennik tot de Kothemstraat op de grens Lennik/Dilbeek.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering kent een investeringssubsidie van 1,1 miljoen euro toe aan het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) voor het verwerven en uitbouwen van op land gebaseerde logistieke infrastructuur en van collectieve onderzoeksapparatuur. In dit kader keurt ze ook een derde addendum goed bij de beheersovereenkomst 2005-2009 met de Provincie West-Vlaanderen en het VLIZ.