Vlaamse Overheid

milieuvergunning en stedenbouwkundige vergunning

Uniek gemeentelijk loket voor milieuvergunning en stedenbouwkundige vergunning

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 23 mei 2008

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Hilde CREVITS, heeft de Vlaamse Regering het voorontwerp van decreet principieel goedgekeurd voor de afstemming van de aanvraagprocedures van de stedenbouwkundige en milieuvergunning. Hierdoor kunnen `klasse twee'-bedrijven met bouwplannen bij een gemeentelijk loket beide vergunningen samen aanvragen. Jaarlijks worden ruim 4.000 dergelijke vergunningsdossiers verwerkt. De minister berekende dat deze administratieve vereenvoudiging een jaarlijkse besparing van nagenoeg 292.000 euro oplevert; 230.000 euro voor de gemeenten en 62.000 euro voor de bedrijven.

Vandaag moet - b.v. een metaalverwerkingsbedrijf - voor eenzelfde project met betrekking tot de milieu- en stedenbouwkundige aspecten twee aparte vergunningen aanvragen. Die doorlopen elk een eigen procedure, maar de uitvoerbaarheid van beide vergunningen wordt finaal wel gekoppeld. Dankzij de ingreep van de minister dient het metaalbedrijf in kwestie straks niet langer langs te lopen bij zowel de technische dienst van de gemeente als de milieudienst, maar kan men met beide aanvragen terecht bij één loket. Er volgt dan slechts één openbaar onderzoek. Ook de adviesverlening wordt op elkaar afgestemd. Het metaalbedrijf krijgt uiterlijk binnen de 105 kalenderdagen duidelijkheid over de globale vergunbaarheid van het bedoelde project.

Het milieuvergunningsdecreet wordt dus aangepast in die zin dat elke gemeente wordt gevraagd een "uniek" loket te creëren, waar de aanvragen van zowel de milieuvergunning (voor klasse 2-inrichtingen) als de stedenbouwkundige vergunning samen kunnen worden aangevraagd. De initiatiefnemer hoeft zich dus niet langer tot twee verschillende diensten, vaak op verschillende locaties gelegen, te wenden.

Minister Crevits vindt het minstens even belangrijk dat beide procedures vervolgens op vergaande wijze op elkaar worden afgestemd, zonder dat ze hun eigen finaliteit verliezen. Concreet betekent dit dat:

* de resultaten van de ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoeken via het uniek loket en door middel van één brief aan de aanvrager gemeld worden;
* indien over de beide aanvragen een advies moet worden ingewonnen bij dezelfde adviserende instantie, dat aan deze instantie één gezamenlijke adviesvraag wordt voorgelegd;
* er slechts één gemeenschappelijk openbaar onderzoek wordt georganiseerd;

* het college van burgemeester en schepenen beide aanvragen gelijktijdig onderzoekt en op dezelfde dag een beslissing neemt over beide aanvragen, en dit uiterlijk binnen 105 dagen.

Deze nieuwe regeling biedt volgens de minister derhalve een vereenvoudigde procedure, met formele transparantie en inhoudelijke coherentie. Daarenboven krijgt het betrokken bedrijf binnen een redelijke termijn rechtszekerheid. Zowel voor de aanvragers als voor de betrokken overheden leidt deze aangepaste procedure tot een beduidende vermindering van de administratieve lasten.

De noodzakelijke wijzigingen in het decreet Ruimtelijke Ordening zullen gebeuren via het voorontwerp van decreet Ruimtelijke Ordening, dat de Vlaamse Regering een paar weken geleden goedkeurde.

Het principieel goedgekeurde voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de adviesraden (SERV, MINA-raad) alsook aan de VVSG en VVP en later aan de Raad van State. Nadien volgt de parlementaire procedure. De Vlaamse regering zal in een uitvoeringsbesluit een kader aanreiken voor de Vlaamse gemeenten voor de praktische organisatie van dit loket.

Vlaams minister Hilde Crevits: "Dit betekent winst op alle fronten. De één-loket formule is niet enkel meer klantvriendelijk, het maakt de zaken ook meer transparant en is bovendien goedkoper voor zowel de aanvragers als de betrokken overheden. Dit is een bijkomende stap in de administratieve vereenvoudiging voor bedrijven en gemeenten."

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster van minister Hilde Crevits Tel: 02 552 66 44
GSM: 0486 14 12 72
Email: persdienst.crevits@vlaanderen.be