Gemeente Den Haag

Persbericht Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling Den Haag, vrijdag 23 mei 2008

Internationale Zone 2020: Den Haag thuis in de wereld, de wereld thuis in Den Haag.

Het World Forum en omgeving, het stroomgebied van de Haagse Beek, de omgeving van het Hubertusviaduct en het terrein van de Alexanderkazerne worden ontwikkeld tot de Internationale Zone van Den Haag. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de concept nota van uitgangspunten en geeft deze vrij voor advies door het Advies Platform Scheveningen. 'Den Haag is thuis in de wereld en de wereld is thuis in Den Haag. De Internationale Zone zal aantonen dat de stad een goede gastheer is', aldus wethouder Marnix Norder ( Bouwen en Wonen).

Den Haag staat bekend als de juridische hoofdstad van de wereld. Instellingen als het Internationaal Hof van Justitie, het Internationaal Strafhof, de OPCW en het Joegoslavië Tribunaal zijn bepalend voor het internationale profiel van de stad. Binnen de Internationale Zone is ruimte bepaald voor internationale instellingen, internationaal onderwijs, hotels, woningen en andere voorzieningen.

Karaktervol

De Internationale Zone betekent een investering in de natuurlijke omgeving doordat groengebieden met elkaar worden verbonden. Een tunnel onder de Johan de Wittlaan kan de weg vrij maken voor deze ontwikkeling. Het zal ook de bereikbaarheid van het gebied ten goede komen. Verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte is een essentieel uitgangspunt van de ambities. Herinrichting van de omgeving van The Hague World Forum en het Carnegieplein zijn daar voorbeelden van.

Verhulstplein

Ook met de concept nota van uitgangspunten voor het Verhulstplein, een project binnen de Internationale Zone, heeft het college deze week ingestemd. In de plannen voor het Verhulstplein liggen de uitgangspunten vast voor de herontwikkeling van drie leegstaande kantoorpanden, tot woningbouw met bijbehorende voorzieningen. Het is de bedoeling dat er 350 tot 400 appartementen zullen verschijnen, waarvan 30% in de sociale sector.

Vervolg
De concept Nota van Uitgangspunten Internationale Zone is een uitwerking van de Structuurvisie 2020, Wéreldstad aan Zee. Na ontvangst en, voor zover mogelijk, verwerking van advies van het Advies Platform Scheveningen, worden de nota's opnieuw besproken in het College. Vervolgens gaan de nota's naar de raadscommissie en uiteindelijk moeten ze worden vastgesteld door de Raad. De nota van uitgangspunten Internationale Zone zal daarna vrijgegeven worden voor samenspraak.

Noot voor de redactie,