Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/gena/100605.pdf

PERSMEDEDELING Buitengewone zitting Algemene Zaken en Externe Betrekkingen Brussel, 13 mei 2008 : 9270/08 (Presse 124)
(OR. en)
PERSMEDEDELING
Buitengewone zitting
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen
Brussel, 13 mei 2008
Voorzitter Andrej ŠTER
staatssecretaris, ministerie van Buitenlandse Zaken 13.V.2008
9270/08 (Presse 124) 2
NL
Voornaamste resultaten van de Raadszitting
De Raad is in een bijzondere zitting bijeengekomen om de humanitaire situatie in Birma/Myanmar te beoordelen na de cycloon Nargis. Hij was ingenomen met de door de lidstaten en de Commissie betuigde solidariteit in de vorm van financiele middelen en bijstand, en riep de Birmese overheid op om de internationale humanitaire experts vrije en ongestoorde toegang te verlenen en om dringende maatregelen te nemen ter facilitering van de hulpstroom. In het vooruitzicht van de reis van Commissielid Louis Michel naar Birma, steunde de Raad diens inspanningen om ervoor te zorgen dat de humanitaire hulpverleners toegang krijgen tot de getroffen gebieden, want zonder de samenwerking van de Birmese autoriteiten dreigt een nog grotere ramp. De Raad sprak tevens zijn medeleven uit voor het verlies aan mensenlevens en de verwoesting die het gevolg zijn van de aardbeving in China. De Europese Unie neemt er nota van dat China bereid is om buitenlandse hulp te aanvaarden en staat paraat om deze te verstrekken zodra de omstandigheden ter plaatse dit mogelijk maken.
13.V.2008

1 Wanneer de Raad verklaringen, conclusies of resoluties heeft aangenomen, wordt dat in de titel van het betrokken punt vermeld. De aangenomen teksten staan tussen aanhalingstekens. De documenten waarvan het nummer in de tekst wordt genoemd, staan op de internetsite van de Raad http://www.consilium.europa.eu.
Besluiten ten aanzien waarvan verklaringen voor de Raadsnotulen zijn afgelegd die beschikbaar zijn voor het publiek, zijn aangegeven met een asterisk; de tekst van de verklaringen staat op de bovengenoemde internetsite van de Raad en is ook verkrijgbaar bij de Persdienst. 9270/08 (Presse 124) 3
NL
INHOUD1
DEELNEMERS................................................................................................................................. 4 BESPROKEN PUNTEN
Humanitaire situatie in Birma/Myanmar - Conclusies van de Raad ................................................... 6 Aardbeving in China - Conclusies van de Raad .................................................................................. 7 ANDERE GOEDGEKEURDE PUNTEN
geen
13.V.2008
9270/08 (Presse 124) 4
NL
DEELNEMERS
De regeringen van de lidstaten en de Europese Commissie waren als volgt vertegenwoordigd: Belgiƫ:
de heer Charles MICHEL minister van Ontwikkelingssamenwerking de heer Olivier CHASTEL staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Bulgarije:
de heer Boyko KOTZEV permanent vertegenwoordiger
Tsjechiƫ:
mevrouw Milena VICENOVA permanent vertegenwoordiger Denemarken:
mevrouw Ulla TORNAS minister van Ontwikkelingssamenwerking Duitsland:
mevrouw Heidemarie WIECZOREK-ZEUL minister van Economische Samenwerking en Ontwikkeling
de heer Gunter GLOSER staatsminister van Buitenlandse Zaken Estland:
de heer Raul MALK permanent vertegenwoordiger
Ierland:
de heer Bobby MCDONAGH permanent vertegenwoordiger Griekenland:
de heer Leonidas C. ROKANAS plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger Spanje:
de heer Diego LOPEZ GARRIDO staatssecretaris voor de Europese Unie Frankrijk:
mevrouw Rama YADE staatssecretaris, belast met Buitenlandse Zaken en Mensenrechten
Italiƫ:
de heer Rocco Antonio CANGELOSI permanent vertegenwoordiger Cyprus:
de heer Nicholas EMILIOU permanent vertegenwoordiger Letland:
de heer Normunds POPENS permanent vertegenwoordiger Litouwen:
de heer Rytis MARTIKONIS permanent vertegenwoordiger Luxemburg:
de heer Jean-Louis SCHILTZ minister van Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Acties, minister van Communicatie, minister van Defensie Hongarije:
de heer Laszlo VARKONYI staatssecretaris (met speciale bevoegdheid), ministerie van Buitenlandse Zaken
Malta:
de heer Tarcisio ZAMMIT permanent vertegenwoordiger bij het PVC Nederland:
de heer Tom de BRUIJN permanent vertegenwoordiger
Oostenrijk:
de heer Hans-Dietmar SCHWEISGUT permanent vertegenwoordiger Polen:
de heer Jan TOMBINSKI permanent vertegenwoordiger
13.V.2008
9270/08 (Presse 124) 5
NL
Portugal:
de heer Joao GOMES CRAVINHO staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en Samenwerking Roemeniƫ:
de heer Mihnea Ioan MOTOC permanent vertegenwoordiger Sloveniƫ
de heer Andrej .TER staatssecretaris, ministerie van Buitenlandse Zaken Slowakije:
de heer Maro. .EF.OVI. permanent vertegenwoordiger Finland:
de heer Eikka KOSONEN permanent vertegenwoordiger
Zweden:
de heer Joakim STYMNE staatssecretaris, toegevoegd aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking
Verenigd Koninkrijk:
de heer Douglas ALEXANDER minister van Internationale Ontwikkeling Commissie:
de heer Louis MICHEL lid
13.V.2008
9270/08 (Presse 124) 6
NL
BESPROKEN PUNTEN
Humanitaire situatie in Birma/Myanmar - Conclusies van de Raad De Raad heeft de volgende conclusies aangenomen:

1. "De Raad is bijeengekomen om de situatie en de problemen die in deze fase moeten worden aangepakt, te bespreken. De Raad betuigt opnieuw zijn deelneming met de bevolking van Birma/Myanmar, in het bijzonder de nabestaanden van de vele duizenden slachtoffers van de cycloon Nargis. De Raad is van mening dat er, zonder de samenwerking van de autoriteiten van Birma/Myanmar een nog grotere ramp dreigt. Wat dat betreft deelt hij de diepe bezorgdheid die de secretaris-generaal van de VN onlangs heeft geuit. De Raad steunt ieder initiatief, mede in de VN-organen, dat kan bijdragen tot het lenigen van de humanitaire noden van de Birmese bevolking.
2. De Raad spreekt zijn volledige steun uit voor de inspanningen van de VN, het Rode Kruis/de Rode Halve Maan en ngo's om de bevolking van Birma/Myanmar hulp te bieden. De Raad onderstreept dat de effectieve hulpverstrekking onder het toezicht moet staan van deskundig humanitair personeel.

3. De Raad verwelkomt de bijdragen van de Commissie, de lidstaten en individuele burgers aan de hulpacties. De EU staat paraat om aanvullende bijstand te verlenen om tegemoet te komen aan de enorme behoeften van de bevolking en vooral van kinderen. De Raad memoreert dat de humanitaire hulp van de EU, overeenkomstig de EU-consensus over humanitaire hulp, volledig neutraal, onpartijdig en onafhankelijk is.
4. Hoewel hij de recente maar beperkte verbeteringen toejuicht, roept de Raad de autoriteiten van Birma/Myanmar op om de internationale humanitaire experts vrije en ongestoorde toegang te verlenen, inclusief door de vlotte afgifte van visa en reisvergunningen. Tevens roept de Raad de autoriteiten op dringende maatregelen te nemen ter facilitering van de hulpstroom naar mensen in dringende noodsituaties die ten volle gebruik moeten kunnen maken van de door de internationale gemeenschap geboden bijstand.
5. In dit verband verwelkomt de Raad het initiatief van de heer Louis Michel, Commissielid voor Ontwikkelingshulp en Humanitaire Hulpverlening, om met louter humanitaire bedoelingen naar Birma/Myanmar te reizen. De Raad zegt zijn steun toe aan het streven van het Commissielid om de bevoegde autoriteiten van Birma/Myanmar tot voortgang te bewegen en ervoor te zorgen dat de humanitaire hulpverleners toegang hebben tot het land en tot de getroffen gebieden.

6. De Raad moedigt de secretaris-generaal van de VN aan zijn inspanningen voort te zetten en sluit zich aan bij zijn oproep aan alle organisaties en staten in de regio, met name de ASEAN, China en India, om alles in het werk te stellen om de autoriteiten van Birma/Myanmar ertoe te bewegen met de internationale gemeenschap samen te werken en de door de VN geleide hulpverlening praktisch en logistiek te ondersteunen." 13.V.2008
9270/08 (Presse 124) 7
NL
Aardbeving in China - Conclusies van de Raad
De Raad heeft de volgende conclusies aangenomen:
"De Raad betuigt zijn diepste medeleven met de bevolking van China voor het enorme verlies van mensenlevens en de massale verwoesting die het gevolg zijn van de aardbeving waardoor het land is getroffen.
Wij delen in het verdriet van eenieder die dierbaren heeft verloren, en betuigen onze innige deelneming aan al diegenen die door deze calamiteit gewond zijn geraakt of groot materieel verlies hebben geleden.
De Europese Unie neemt er nota van dat China bereid is om buitenlandse hulp te aanvaarden en staat paraat om deze te verstrekken zodra de omstandigheden ter plaatse dit mogelijk maken." 13.V.2008
9270/08 (Presse 124) 8
NL
ANDERE GOEDGEKEURDE PUNTEN
geen