Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: Geen vervolgonderzoek prijsverhoging bier

23-05-2008

De NMa heeft onderzocht of er sprake was van mogelijke kartelafspraken bij de prijsverhogingen van bier die bierbrouwerijen eerder dit jaar, rond carnaval, invoerden. De verkregen informatie geeft onvoldoende aanleiding om vervolgonderzoek te doen.

De NMa heeft onder meer onderzoek gedaan naar de achtergronden van de prijsstijgingen. De meeste bierbrouwerijen gaven als belangrijkste reden voor deze prijsverhogingen aan dat de grondstofprijzen waren gestegen, met name van mout en hop. De NMa komt tot de conclusie dat er inderdaad sprake is geweest van een stijging van de grondstofprijzen. Afstemming tussen de bierbrouwerijen over de prijsverhogingen van bier is daarbij niet vastgesteld. Zo zijn de prijsverhogingen niet allemaal op hetzelfde moment aangekondigd en ingevoerd door de bierbrouwerijen en ook de percentages waarmee de bierprijzen zijn verhoogd, verschillen. De NMa heeft tevens contact opgenomen met personen die zich in de media hebben uitgelaten over mogelijke prijsafspraken tussen bierbrouwerijen. Hieruit zijn echter geen nadere feiten voortgekomen.

De NMa concludeert dan ook dat de verkregen informatie onvoldoende aanleiding geeft om vervolgonderzoek te doen naar deze prijsverhogingen. Wel blijft de NMa de biersector nauwlettend volgen. De Food & Agri-industrie vormt een van de speerpunten van de NMa en de toezichthouder blijft dan ook alert op mogelijk gedrag van partijen in deze sector dat in strijd kan zijn met de Mededingingswet.