Gemeente Venlo


Ondersteuning bij inburgering in Venlo

23-5-2008

In 2007 is de Wet inburgering (Wi) ingegaan. In deze wet wordt geregeld dat niet-westerse allochtonen een inburgeringcursus moeten volgen. Zo'n cursus bestaat uit een drietal examens; een centraal theoretisch examen (toets gesproken Nederlands), een praktijkexamen en Kennis van de Nederlandse Samenleving (schriftelijk examen).

Voor het praktijkexamen kunnen deelnemers kiezen uit een portfolio of assessments. Als de cursist voor een portfolio kiest, maakt hij of zij 30 opdrachten in de stad bij organisaties waar hij of zij in het dagelijks leven mee te maken krijgt. Door zo'n opdracht laat de inburgeraar zien dat hij of zij het Nederlands voldoende beheerst.

Als medewerker bij een organisatie kunt u de vraag krijgen om zo'n opdracht af te tekenen. Het is niet de bedoeling dat de inburgeraar perfect Nederlands spreekt, maar het gaat er om dat hij of zij zich verstaanbaar kan uiten. Anders gezegd of jullie elkaar begrijpen in het gesprek. Door het formulier (portfolio) te ondertekenen, helpt u de inburgeraar bij het behalen van het examen. De gemeente Venlo waardeert het zeer als u mee wilt werken aan deze opdrachten.