Antillenhuis


Pro Alfa en Mangazina di Rei door Antillenhuis in het zonnetje gezet

Mw. Fraai van Pro Alfa en overige bestuursleden snijden de taart aan. Paul Comenencia, Ronald van der Giessen, Edith Strauss-Marcera (Mangazina di Rei) en Danilo Christiaan (Mangazina di Rei) kijken toe (Foto: Antillenhuis/Pevry Press)

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, beschermvrouwe van het Oranje Fonds, reikt vandaag 23 mei op Paleis Noordeinde in Den Haag de Appeltjes van Oranje 2008 uit. Deze prijzen van het Oranje Fonds worden toegekend aan bijzondere projecten die als doel hebben structurele ontmoetingen tussen verschillende groepen in de samenleving te bevorderen. De drie winnende projecten dienen als voorbeeld voor andere organisaties. Het project `Alfabetisering en basiseducatie' van Fundashon Pro Alfa uit Curaçao is een van de winnaars.

Naast een Antilliaanse winnaar was er dit jaar ook nog een project uit Bonaire genomineerd voor het Appeltje van Oranje. `Mangazina di Rei' van Fundashon Mangazina di Rei-Museo den aire liber Boneiru. Dit sociaal cultureel project vervult een brugfunctie tussen jong en oud. Jongeren helpen met rondleidingen door het openluchtmuseum als onderdeel van hun werkervaringstraject. Oudere mensen vertellen over de historie van Bonaire en Rincon (het oudste dorp van Bonaire). Naast de rondleidingen worden allerlei culturele activiteiten georganiseerd waarbij jongeren en ouderen worden betrokken.

Een van de winnaars van een Appeltje van Oranje 2008 is het project `Alfabetisering en basiseducatie' van Fundashon Pro Alfa uit Curaçao. Dit project geeft jongeren en volwassenen een tweede kans om elementaire beroeps- en taalvaardigheden te leren. Pro Alfa verzorgt voor iedereen die zich aanmeldt een programma op maat. Ze leren de basis van uiterlijke en lichamelijke verzorging, koken, naaien, houtbewerking of sanitaire montage. Een traject bij Pro Alfa biedt alle deelnemers betere kansen op een stage en baan of laat hen doorstromen naar het reguliere beroepsonderwijs. Hierdoor vinden ze makkelijker een nieuwe plek in de maatschappij. Al 19 jaar lang nemen ruim 2500 mensen deel aan een cursus bij Pro Alfa.

De andere winnaars van een Appeltje van Oranje 2008 zijn: `JIP en JOP geven elkaar de hand' van Stichting Boy 4-Ever uit Venlo en `Van hangjongeren naar sportjongeren' van Voetbalvereniging O.S.M. '75 uit Maarssen.

Het Appeltje van Oranje is een jaarlijkse prijs voor bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op sociaal gebied. Het Oranje Fonds waardeert hiermee in de eerste plaats het werk en de inzet van de winnende organisaties. Daarnaast is het bedoeld om anderen te inspireren soortgelijke initiatieven op te zetten. De prijs, een beeld van een appeltje van oranje, is ontworpen en gemaakt door Hare Majesteit de Koningin. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van EUR 15.000.

Zowel Pro Alfa als `Mangazina di Rei' van Fundashon Mangazina di Rei-Museo den aire liber Boneiru werden donderdag in het Antillenhuis in het zonnetje gezet.. De bestuurders, gasten en media werden door de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia en de heer Ronald van der Giesssen toegesproken. Er werden verder informatieve films uitgezonden van beide projecten waarna de gasten namens het Antillenhuis werden getrakteerd op taart. Een taart ontbreekt immers nimmer op een traditioneel Antilliaans feestje. En reden tot feest is er immers met de prijs voor Pro Alfa en de nominatie van Mangazina di Rei. Aan beide organisaties een van harte pabien !