Ministerraad


Experiment om alleenstaande bijstandsouders aan werk te helpen

Persbericht | 23-05-2008

Het kabinet wil een experiment starten om het voor alleenstaande ouders in de bijstand financieel aantrekkelijk te maken deeltijdwerk te gaan verrichten. Deelnemers houden meer geld over naarmate ze meer uren werken en kunnen bonussen krijgen bij scholing en uitstroom naar een baan. De ministerraad heeft dit besloten op voorstel van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Doel van de regeling is om te kijken of financiële prikkels helpen om alleenstaande bijstandsouders met kinderen tot 12 jaar de stap naar werk te laten zetten. Uiteindelijk moet dit leiden tot duurzame uitstroom naar werk. Maximaal dertig gemeenten kunnen meedoen aan het experiment, dat twee jaar duurt. Beoogde startdatum is 1 januari 2009. Het kabinet trekt 7 miljoen euro uit voor het experiment.

De regeling houdt in dat deelnemers in deeltijd aan de slag gaan, al dan niet in combinatie met scholing. Hoe meer uren ze werken, hoe meer ze van het zelf verdiende geld overhouden, tot maximaal 120 euro per maand bovenop de uitkering. Volgen ze naast hun werk een training of opleiding die hun positie op de arbeidsmarkt versterkt, dan krijgen ze een bonus van maximaal 600 euro per jaar. Als de deelnemers werk vinden waardoor ze uit de bijstand raken, dan ontvangen ze eenmalig 500 euro. Voorwaarde is dat de uitstroom duurzaam is, oftewel langer dan zes maanden.

Een aantal gemeenten dat zich aanmeldt voor het experiment zal een arbeidspool opzetten. Dit houdt in dat de alleenstaande ouders in dienst komen bij de gemeente die ze detacheert bij een bedrijf. Dit garandeert de deelnemers een vast inkomen, dat niet afhankelijk is van omstandigheden (ziek kind) of werkaanbod (zoals bij een nulurencontract). In de overige gemeenten komen de deelnemers in dienst bij een gewone werkgever.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de Algemene maatregel van bestuur wordt voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer (voorhangprocedure) en voor spoedadvies aan de Raad van State wordt gezonden