Ministerraad


Kabinet deelt WRR-adviezen op hoofdlijnen

Persbericht | 23-05-2008

Het kabinet onderschrijft op hoofdlijnen de analyse van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in twee adviezen over de verzorgingsstaat en de arbeidsmarkt. In de rapporten 'De verzorgingsstaat heroverwogen' en 'Investeren in werkzekerheid' vindt het kabinet de onderbouwing van de hoofdpunten van zijn beleid terug. Als het gaat om de arbeidsparticipatie zal het kabinet nog met concrete maatregelen komen op basis van het advies van de commissie Arbeidsparticipatie (commissie Bakker).

Het kabinet deelt de analyse dat mensen, door mee te doen meer kansen krijgen en zich meer bij hun omgeving betrokken voelen. Het kabinet doet dit bijvoorbeeld door in deze regeerperiode 200.000 mensen extra aan het werk te helpen en door de aanpak van 40 achterstandswijken. Dit staat in de reactie van het kabinet op beide rapporten van de WRR. De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de kabinetsreactie.

De WRR stelt in het advies over de verzorgingsstaat dat de nadruk minder moet liggen op verzorgen en verzekeren en meer op verheffen en verbinden. Het kabinet deelt deze visie. Door mensen mee te laten doen, krijgen ze meer kansen waardoor ze minder op de overheid zijn aangewezen voor hun bestaanszekerheid. Mensen die meedoen, voelen zich ook meer betrokken bij hun omgeving en migranten integreren daardoor gemakkelijker in de Nederlandse samenleving.

In het advies over werkzekerheid stelt de WRR dat het niet moet gaan om baanzekerheid maar om werkzekerheid. Het kabinet herkent hierin haar beleid om mensen door scholing beter toe te rusten, waardoor ze gemakkelijker van de ene baan naar de andere kunnen overstappen.