Ministerraad


Kabinet pakt onrechtmatige bewoning aan

Persbericht | 23-05-2008

Het kabinet gaat onrechtmatige bewoning en huisjesmelkerij aanpakken. Het kabinet geeft gemeenten de bevoegdheid om een bestuurlijke boete op te leggen als (ver)huurders onrechtmatig gebruik maken van een woning. Het gaat dan bijvoorbeeld om illegale doorverhuur, overbewoning, illegale pensions of beddenverhuur (waarin bijvoorbeeld seizoenarbeiders worden gehuisvest) en onrechtmatig gebruik van een woning voor hennepteelt, prostitutie of drugshandel. De ministerraad heeft op voorstel van minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie ingestemd met een daartoe strekkende wijziging van de Huisvestingswet.

De vier grote gemeenten hebben het kabinet gevraagd om extra instrumenten om onrechtmatige bewoning aan te pakken. De bestuurlijke boete moet het gemeenten gemakkelijker maken om de Huisvestingswet te handhaven en overtredingen door middel van een lik-op-stukbeleid aan te pakken.
Een boete kan worden opgelegd voor het bewonen van een vergunningplichtige woning zonder huisvestingsvergunning. De maximale boete voor de huurder is 340 euro. De maximale boete voor de verhuurder voor het verhuren van woonruimte aan een persoon zonder huisvestingsvergunning is 18.500 euro. Ook kan een boete worden opgelegd voor het zonder vergunning onttrekken van woonruimte aan de woningmarkt, samenvoegen van woonruimte of omzetten in een niet zelfstandige woonruimte. De maximale boete hiervoor is eveneens 18.500 euro.

Door onrechtmatige bewoning is de doorstroming op de woningmarkt lager. Mensen die op de wachtlijst staan, moeten hierdoor langer wachten op een woning, omdat anderen voordringen door illegale (onder)huur. Bij onrechtmatige bewoning kan er sprake zijn van overbewoning, wanneer er meer mensen in een pand wonen dan is toegestaan. Dit kan lawaai-, huisvuil- of andere vormen van overlast met zich mee brengen. Ook kan het tot (brand)onveilige situaties leiden. Ook onrechtmatig gebruik van een woning voor bijvoorbeeld prostitutie, hennepteelt of drugshandel kan voor omwonenden veel hinder, brandgevaar en een gevoel van onveiligheid opleveren. Voorts kan onrechtmatige bewoning een negatieve invloed hebben op de leefbaarheid.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.