Ministerraad


Wetten voor oorlogsgetroffenen minder belastend

Persbericht | 23-05-2008

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met een vereenvoudiging van de wetten voor oorlogsgetroffenen. Voorgesteld wordt om in plaats van het huidige systeem, waar iedere inkomensmutatie leidt tot een aanpassing van het buitengewoon pensioen of de uitkering, de pensioenen en uitkeringen voor oorlogsgetroffenen alleen nog maar in een beperkt aantal gevallen aan te passen. In het verlengde daarvan wordt een andere indexeringsmethodiek voor de buitengewone pensioenen en uitkeringen voorgesteld.

Het is de bedoeling dat na de inwerkingtreding van dit wetsvoorstel gerechtigden in beginsel maandelijks hetzelfde bedrag aan buitengewoon pensioen of uitkering ontvangen. Bovendien kunnen ze er dan van uitgaan dat dit bedrag (in de meeste gevallen) later niet meer met terugwerkende kracht wordt bijgesteld. Ook zal als gevolg van deze wetswijziging de administratieve belasting van deze pensioen- en uitkeringsgerechtigden verminderen doordat ze niet meer jaarlijks een uitgebreid inlichtingenformulier hoeven in te vullen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.