Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Rechtenfaculteit VU voert bindend studieadvies in

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam stelt vanaf het collegejaar 2008-2009 een bindend studieadvies (BSA) in. Alle eerstejaarsstudenten van de faculteit moeten in hun eerste jaar minimaal 39 studiepunten halen. Studenten die niet aan deze norm voldoen, - persoonlijke omstandigheden daargelaten - moeten de studie staken en kunnen zich drie jaar lang niet meer voor de opleiding inschrijven. De regeling is een driejarig experiment.

De belangrijkste reden voor de invoering van een bindend studieadvies is het verschaffen van duidelijkheid aan studenten waarvan verwacht wordt dat zij de opleiding niet, of alleen met veel vertraging, kunnen afronden. Op die manier hoopt de faculteit studie-uitval in hogere jaren terug te dringen.

Om de geschiktheid te kunnen meten is het eerste bachelorjaar zo ingericht dat alle competenties die nodig zijn om de bacheloropleiding succesvol af te ronden, ook daadwerkelijk aan het einde van het eerste jaar zijn getoetst. De studieadvisering in het eerste jaar wordt geïntensiveerd, zodat de voortgang van eerstejaarsstudenten goed wordt bewaakt.

Het experiment heeft de instemming van het College van Bestuur, de opleidingscommissies, de Facultaire studentenraad (FSR) en de Universitaire studentenraad (USR). De komende drie jaar worden de ontwikkelingen rondom de regeling nauwgezet gevolgd en worden de resultaten geëvalueerd. Het BSA wordt, als het experiment slaagt, na drie jaar definitief ingevoerd. De rechtenfaculteit van de VU is de achtste juridische faculteit in Nederland die gaat werken met een bindend studieadvies.