Vernieuwingsbeweging waterschappen slaat aan

23/05/2008 15:55

Unie Van Waterschappen

De afgelopen weken hebben de 26 waterschappen in Nederland 86 projectvoorstellen ontwikkeld die kenmerkend zijn voor hoe het waterschap in de toekomst moet functioneren. Kernbegrippen zijn: maatschappelijke betrokkenheid; inspirerend en toonaangevend; initiërend; coalities met anderen; cradle to cradle; en hands on. Waterschappen willen hiermee een andere rol als bestuurslaag ontwikkelen.

50 Jonge waterschappers hebben het initiatief genomen om hun 10.000 collega's te verleiden deel te nemen aan het vormgeven van het waterschap van de toekomst. Niet met papieren voorstellen, maar met concrete, praktische projecten, die nu kunnen starten en binnen een paar jaar waterschapsbreed kunnen worden uitgerold. De reacties op dit initiatief zijn overweldigend www.waterwegen.org.

De waterschappen ontwikkelden op 7 onderwerpen projectvoorstellen


-Energie-effectiviteit: deze stadsbus rijdt op afvalwater


-Toepassen van spannende buitenlandse oplossingen


-Oplossen van de watervraagstukken van Duitsland en België (stroomopwaarts)


-Hoe zijn gewone projecten om te buigen tot parels in het landschap?


-Hoe gaan we restruimte van bijvoorbeeld rioolzuiveringen maatschappelijk benutten?


-Welke coalities zijn denkbaar met andere partijen rond sport en gezondheid


-Bedenk het ondenkbare: kom met een voorstel dat nu nog beyond the horizon lijkt te liggen.

Aanstaande maandag 26 mei buigt een jury onder leiding van Kees Vriesman zich over de ingediende voorstellen. De jury maakt een selectie uit de 86 voorstellen van de projecten die het meest veelbelovend zijn om de waterschappen en de sector voorgoed te veranderen. Die voorstellen zullen het komend half jaar door de waterschappen uitgevoerd worden. De jury-uitslag komt maandagmiddag op de site www.waterwegen.org .

Wij nodigen u uit om maandagmiddag 26 mei aanstaande van gedachten te wisselen met de jury. Kees Vriesman en andere leden van de jury zijn tussen 13.00 en 14.00 uur bereid om telefonisch en mondeling vragen te beantwoorden. Andere tijdstippen graag in overleg. De jury vergadert in Utrecht, Maliebaan 16.





http://www.waterwegen.org