Ministerie van Defensie

23-05-2008 15:53

STAATSSECRETARIS BIJ MILITAIRE BEDEVAART IN LOURDES

Staatssecretaris Jack de Vries heeft een deel van de jaarlijkse militaire bedevaart in Lourdes bijgewoond. In de St. Josephkapel in de Franse plaats nam hij vandaag deel aan een Nederlandse viering. Voorganger was legerbisschop Jos Punt. De militaire bedevaart wordt dit jaar voor de vijftigste keer gehouden.

Na afloop van de mis sprak De Vries met Nederlandse militairen, veteranen en oud-burgermedewerkers. Vanmorgen had hij een werkontbijt met katholieke geestelijk verzorgers. Daarin heeft hij onderstreept hoeveel belang de Nederlandse regering eraan hecht dat iedere militair bijstand kan krijgen van een geestelijk verzorger van zijn levensovertuiging.

Al vijf decennia jaar speelt zich in de Franse plaats een internationale ontmoeting af van militairen. Enkele honderden Duitse en Franse militairen namen kort na de Tweede Wereldoorlog het initiatief voor dit evenement. Zij wilden afstand nemen van het oorlogsgeweld en nieuwe wegen naar de vrede vinden.

De militaire bedevaart trekt jaarlijks tienduizenden militairen uit tientallen landen. Er zijn dit jaar ruim driehonderd Nederlandse militairen aanwezig. De bedevaart duurt nog tot 27 mei.