Voorzitter senaat "key-note"spreker op grote Europese conferentie

23/05/2008 16:29

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Voorzitter Eerste Kamer "key-note"spreker op grote Europese conferentie

Mevrouw Timmerman-Buck, Voorzitter van de Eerste Kamer, was gevraagd als één van de drie key-note speakers op de Conferentie van Parlementsvoorzitters van de (48) lidstaten van de Raad van Europa in Straatsburg (22-23 mei) op te treden. De key-note speech van Voorzitter van de Eerste Kamer ging over de geslaagde wijze waarop de Nederlandse Senaat de activiteiten en doelstellingen van de Raad van Europa integreert in haar werkzaamheden. De integrale aanpak van de Eerste Kamer door middel van "agenda-setting" en "frapper toujours", waarbij het gehele proces in de verschillende nationale en Europese fora wordt bewaakt door dezelfde Senatoren, kon op instemming en steun rekenen van de Europese collega's. Timmerman-Buck benadrukte dat bewustzijn en effectiviteit de nationale parlementen moeten leiden in hun activiteiten.

Mevrouw Timmerman-Buck riep de nationale parlementen op de Raad van Europa hoger op de politieke agenda te zetten. De Raad van Europa heeft de fundamenten gelegd waarop het Europese eenwordingsproces na de Tweede Wereldoorlog en na de val van de Berlijnse muur is gerealiseerd. Europa kan niet zonder de Raad van Europa, zonder haar doelstellingen: het waarborgen en promoten van democratie, mensenrechten en de rechtstaat, en de Raad van Europa kan niet zonder de nationale parlementen.

De speech van de Voorzitter van de Eerste Kamer en nadere informatie kan gevonden worden op de website van de Eerste Kamer www.eerstekamer.nl en op de Europese website van de Eerste Kamer, www.europapoort.nl.





http://www.eerstekamer.nl