CDA

Van Hijum: Snel concrete Wajong-voorstellen

CDA Kamerlid Eddy van Hijum heeft deze week in een spoeddebat over de Wajong (arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jong gehandicapten) aangegeven dat wat het CDA betreft de aanpak van de Wajong haast heeft.

Het debat was aangevraagd naar aanleiding van het uitlekken van plannen van minister Donner om de Wajong te hervormen.

Het aantal mensen met een Wajong-uitkering neemt stevig toe, en 98% van deze mensen wordt levenslang voor 100% arbeidsongeschikt verklaard. Vooral de toestroom van jongeren met bijvoorbeeld ADHD, gedragsstoornissen en psychische stoornissen zorgt voor de snelle stijging van het aantal Wajongers. Van Hijum: âWat het CDA betreft is het onacceptabel dat deze jongeren levenslang aan de zijlijn worden geparkeerd. Al vorig jaar heeft de CDA-fractie aangedrongen op een betere overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt, meer maatwerk in de keuringen, snellere en betere re-integratie en vooral voor het uitgangspunt dat werken moet lonen.â

Van Hijum zei het te betreuren dat het debat nu gevoerd werd naar aanleiding van een uitgelekt plan, terwijl de minister eigenlijk al voor 1 mei met een plan naar de Kamer zou komen. âNiets doen is geen optie, dat is absoluut duidelijk. Ik spoor de minister dan ook aan om nu echt snel met concrete plannen te komenâ, besloot Van Hijum.
---