Gemeente Breda

Gemeenten pleiten voor vervolg op initiatief spoorlijn Breda-Utrecht

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Breda, Gorinchem en Utrecht

De gemeenten Breda, Gorinchem en Utrecht vragen in een brief aan de regionale vertegenwoordigers in de MIRT-overlegorganen (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) om de visienota van BAM Rail en Goudappel Coffeng over de spoorlijn Breda-Utrecht op de agenda te zetten van de eerstvolgende bijeenkomsten met de ministers van Verkeer & Waterstaat en VROM.

Doel is om te komen tot afspraken over het vervolgtraject en over de samenhang met de voorgenomen aanpak van de A27.

Twee maanden geleden hebben spooraannemer BAM Rail en adviesbureau Goudappel Coffeng een visienota uitgebracht over een spoorverbinding tussen Breda en Utrecht met de titel Breda-Utrecht, de vergeten corridor. Van verschillende kanten is daar positief op gereageerd. Zo heeft een meerderheid in de Tweede Kamer zich positief uitgelaten over dit initiatief en ook de Kamers van Koophandel in Midden- en Zuidwest-Nederland hebben aangegeven voorstander te zijn van de nieuwe spoorlijn.

De gemeenten Breda, Gorinchem en Utrecht, drie grote gemeenten langs de beoogde spoorverbinding, spreken hun waardering uit voor het initiatief en de visie die is ontwikkeld. De gemeenten zien grote kansen voor ruimtelijke en economische ontwikkeling wanneer de spoorlijn er komt. Bovendien kan zon spoorlijn mede bijdragen aan de oplossing van de problematiek van de A27.

De wethouders van de drie gemeenten vinden dat de mogelijkheden van een optimale bundeling van een spoorlijn met de A27 verder onderzocht moeten worden, overigens zonder dat dit substantiële vertraging oplevert voor de procedure voor verbreding van de A27. Daarbij moet rekening gehouden worden met de aanwezige natuur- en cultuur-historische waarden langs de verbinding.

In het licht van de meerwaarde voor ruimtelijke en economische ontwikkeling en een grotere bereikbaarheid van de betrokken steden en regios vinden de wethouders het nu tijd om stappen te zetten om realisatie van de spoorlijn Breda-Utrecht dichterbij te brengen.

Breda/Gorinchem/Utrecht, 23 mei 2008