Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

Toespraak van Prinses Mxima, 23 mei 2008

Ter gelegenheid van de uitreiking van de Appeltjes van Oranje, Den Haag

Dames en heren,

Van harte welkom in Paleis Noordeinde. Vandaag mag ik voor de vijfde keer de Appeltjes van Oranje uitreiken. Vorig jaar was de uitreiking vlak na de geboorte van onze dochter Ariane. Toen heeft mijn man voor één keertje de honneurs waargenomen.

Dit evenement is ook voor ons uitgegroeid tot een feestelijke traditie. Het is fijn dat we opnieuw gebruik mogen maken van deze prachtige zaal. Dat maakt het nog feestelijker. Hartelijk dank, majesteit!

Tegen alle prijswinnaars wil ik zeggen: u heeft het verdiend om vandaag in de spotlights te staan!
Ik heb bewondering voor wat u doet. En ik ben blij dat wij vandaag iets terug kunnen doen om u te bedanken, als teken van onze waardering voor uw geweldige werk.

Zes jaar zijn mijn man en ik beschermpaar van het Oranje Fonds. Voordat ik toekom aan de winnaars, wil ik u daar graag iets over vertellen.

De afgelopen zes jaar investeerde het Oranje Fonds in vele duizenden sociale initiatieven in ons Koninkrijk. Het Oranje Fonds komt overal. In dorpshuizen. In seniorenwoningen. Op het sportveld. In opvanghuizen voor verslaafden. Op hangplekken. Op Zorgboerderijen. In de muziekschool. In de peuterspeelzaal. In het clubhuis. Op het marktplein.

Het Oranje Fonds is: straatvoetbal. Buurttheater. Voorlezen. Samen koken. Samen leren. Elkaar wegwijs maken in een nieuwe omgeving. Elkaar steunen. Elkaar helpen.

Het Oranje Fonds geeft geld en goede raad. Het sluit aan bij wat mensen zelf belangrijk vinden en bij hun plannen en acties om samen met anderen iets moois van de grond te tillen. Niet eenmalig, maar liever voor een langere periode. En liefst zó dat goede initiatieven ook elders zullen worden gerealiseerd.

Tijdens een bezoek dat ik bracht aan een buurthuis in Gieterveen zei iemand tegen me: "het Oranje Fonds is een onmisbare en betrouwbare partner".

Om al deze redenen ben ik er trots op beschermvrouw van het Oranje Fonds te zijn. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

De afgelopen zes jaar heb ik kennis gemaakt met heel veel mensen die zich inzetten voor anderen of voor het gemeenschappelijk belang. Mensen die initiatief nemen. Ondernemende mensen.

In weinig landen vind je zoveel enthousiaste vrijwilligers. Zoveel mensen die zelf in actie komen om anderen te steunen of samen een probleem aan te pakken. Niet alleen via een collectebus maar óók met persoonlijke aandacht en tijd.

Tijd en aandacht lijken zo eenvoudig en `gewoon'. Maar ze zijn onbetaalbaar.

Kort geleden was ik op bezoek bij een organisatie in Assen die vrijwilligers koppelt aan mensen die steun nodig hebben. Eén van de mensen daar, zei tegen me: "Vrijwilligerswerk is ook eigenbelang. Je wordt er zelf ook beter van."

Dat hoor ik vaker. Naast altruïsme is dat misschien wel de `stille kracht' van vrijwilligerswerk. De reden waarom mensen er vaak trouw mee dóórgaan.
Mensen worden `geraakt' door het contact met anderen. Dat gevoel is wederzijds.

Oog hebben voor de problemen van anderen. Samen kansen zien. Samen iets opbouwen. Het Oranje Fonds gelooft in deze filosofie.

Niet alleen vóór mensen. Maar vooral dóór mensen. U laat zien, hoe goed dat werkt.

Zoals de mensen uit Maarssen die aan de slag zijn gegaan met hangjongeren. U heeft ze letterlijk in beweging gekregen, door samen met hen sportactiviteiten op te zetten. Dankzij ú heeft Maarssen nu misschien wel de actiefste hangjongeren van Nederland!

Of de mensen van Pro Alfa op Curaçao. U heeft sinds 1990 meer dan 3.000 mensen de weg gewezen naar scholing of werk. U spreekt hen aan op hun eigen kracht. U stimuleert hen te investeren in zichzelf. En u staat hen met raad en daad bij, zodat ze weer méé kunnen doen.

En niet te vergeten de mensen van Stichting Boy 4-Ever in Venlo. U heeft van dichtbij meegemaakt hoe verschrikkelijk het is een kind te verliezen aan drugs. Samen met een groep vrijwilligers doet u er nu alles aan om te voorkomen dat andere ouders hetzelfde immense verdriet moeten doormaken. U heeft een veilige haven gemaakt voor jongeren die losgeslagen zijn van hun ankers. Een prachtig initiatief.

Ieder mens heeft de behoefte erbij te horen. Houvast te hebben. Deel uit te maken van een groter geheel. En: iets te betekenen voor anderen.

Ú helpt mensen daarbij met raad en daad.

Ik ga straks drie Appeltjes uitreiken aan drie winnaars die deze prijs volledig hebben verdiend. De drie geldbedragen zijn even hoog. Alleen is één Appeltje wat groter dan de andere twee.

Dat Appeltje is bestemd voor de mensen die erin geslaagd zijn het vertrouwen te winnen van een zéér moeilijke groep. En die met groot geduld deze groep weer wat meer zelfvertrouwen geven. Het Grote Appeltje gaat naar stichting Boy 4-Ever in Venlo.

Ik feliciteer u allemaal van harte. Ik hoop dat uw drie voorbeelden anderen inspireren om óók in actie te komen.

Dank u wel voor uw aandacht.

23 mei 2008

Zie ook persbericht van 7 mei 2008


* © RVD